Pànxing Cerdanya

24, abril del 2024

Search
Close this search box.

24, abril del 2024

Cultura – Cerdanya

Alfons Brosel: ruta literària Ruiz Zafón

Cerdanya
0a523f0e47989d2de5e4f8d5ecae16e7.jpg
La vall de la Cerdanya compta amb un patrimoni literari formidable, desconegut per molts de nosaltres. Ràdio Puigcerdà ofereix cada dilluns a les 18h l’espai radiofònic Cerdanya Literària, on descobrim de la mà d’escriptors cerdans la literatura de la nostra comarca a partir de les obres, llegendes i poesies dels autors locals.

En aquest programa en Paco Riera entrevista a l’escriptor Alfons Brosel, impulsor i creador de la ruta literària Ruiz Zafón, conegut a la Cerdanya com a escriptor i excursionista, amb una llarguíssima activitat cultural a Puigcerdà i a la Cerdanya. 
 
“La ruta es va crear com a recreació dels ambients situats a Puigcerdà de la novel·la El joc de l’Àngel de Carles Ruiz Zafón”, explica Alfons. A més, comenta com es va sorprendre al trobar que un dels escriptors més llegits en llengua castellana desenvolupava una part de la seva novel·la al poble de Puigcerdà, fet que va aprofitar per crear-hi aquesta ruta literària. 
 
La ruta és la primera a Puigcerdà i a tota la comarca. Especial ja que consta d’un itinerari de deu piquets de granit que recorre part de la història de la novel·la, a localitzacions com el Llac de Puigcerdà o el Camí dels Enamorats. 
 
A El joc de l’Àngel es ressalta com a lloc de gran interès per a la novel·la l’estació de Puigcerdà, on el protagonista David Martín hi arriba un hivern gèlid de l’any 1925 amb tren. Un altre indret és l’Hotel del Llac, el qual conservava la mateixa estructura i color que a l’actualitat, on el protagonista entra a l’hotel i demana allotjament. Com a fet curiós de la història, el propietari li comenta que li dóna la suite per venir de tan lluny, però en realitat ho fa amb tothom que hi va. Una de les ubicacions interessants que destaca al llarg de la narració és la Villa San Antonio, ambientada a la novel·la com un sanatori antic, on hi ha ingressada la parella del protagonista, la Cristina Sagnier. L’autor s’inspira en la Villa San Antonio perquè tenia un punt de misteri.
 
Alfons Brosel recomana decididament a Carles Ruiz Zafón. Brosel es va aficionar a l’autor barceloní amb la lectura de El príncep de la boira i fa especial menció a El laberint dels esperits on Zafón inclou a l’Alfons com a personatge d’unes pàgines de la novel·la. Per altra banda, Brosel també ens proposa una ruta molt interessant, la ruta Picasso, itinerari que va des de Gósol, passant pel pas dels Gasolans, a la Serra del Cadí, fins arribar a Bellver. Una ruta per on Picasso va passar a l’any 1906 i des d’on s’aprecia l’esplendor del Bergadà i de tota la Cerdanya.
 
Aquí teniu l'àudio complet de l'entrevista: 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.