Pànxing Berguedà

19, setembre del 2024

Search
Close this search box.

19, setembre del 2024

Cultura – Berguedà

Avinyó retorna al segle XIX amb la Fira dels Matiners

Berguedà
c6f8f19ba9f8aaac8e20c2d2615b370c.jpg
Un any més, la Comissió de la Fira dels Matiners està preparant els actes de la Fira 2018. Com sempre, no hi faltaran les recreacions teatrals històriques, el mercat ambientat a mitjans del segle XIX, el ball dels Llancers, danses creades a partir de cançons populars antigues, jocs tradicionals, la demostració de la telegrafia òptica, la visita guiada al celler de Cal Verdaguer, les exposicions, els tastos i menús tradicionals i molts altres actes relacionats amb els temps convulsos que va viure Catalunya a l’època dels Matiners. 

També es podrà visitar l’Espai Matiners, el Centre d’interpretació on s’explica el Combat d’Avinyó, el més transcendent de la Guerra dels Matiners. També s’hi explica en què consistia el principal mitjà de comunicació de l’època, la telegrafia òptica, del qual la Torre dels Soldats, reproduïda amb una maqueta de gran format, és un exponent encara present al municipi.
 
Apunt històric 
La Fira dels Matiners d’Avinyó és una festivitat que commemora els fets esdevinguts en aquest poble durant la Guerra dels Matiners (1846-1849) o, el que és el mateix, la Segona Guerra Carlina. Els fets estan emmarcats en l’anomenat Combat d’Avinyó (1848), que va tenir com a protagonistes les tropes carlines del general Rafel Tristany i les forces isabelines comandades pel brigadier Manzano. 
 
Les representacions teatrals, a part d’explicar els fets succeïts el dia del Combat d’Avinyó, volen explicar la situació social que es vivia a Catalunya en aquelles dates i que van motivar l’aixecament de la població contra les reformes econòmiques i socials que el govern de Madrid imposava amb l’objectiu de modernitzar el país. La Guerra dels Matiners (1846-1849) és la segona Guerra Carlina que va viure Catalunya, però en aquesta guerra la disputa successòria entre carlins i isabelins va començar a passar a un segon pla, mentre que les reivindicacions obreres, de la pagesia i dels costums tradicionals de la pròpia terra agafaven major protagonisme. Vistes les seves diferències ideològiques, l’aliança entre obrers de fàbrica republicans, pagesos i carlins en contra de l’estat central isabelí va ser un fet singular de la Guerra dels Matiners. 

 
 
La Fira  
Per rememorar aquests fets, el poble es trasllada fins a mitjans del segle XIX. Els carrers s’engalanen d’època i els seus habitants vesteixen les diferents indumentàries amb les quals participaran en la recreació dels diferents fets històrics que es reprodueixen pels carrers i espais escènics del nucli antic de la vila. Cal destacar el rigor històric amb què s’han elaborat els guions de les recreacions teatrals, el llenguatge i la posada en escena. 
 
Al voltant d’aquests actes, també s’organitza un mercat de productes gastronòmics i artesanals, exposicions, visites a llocs singulars de l’època, visites comentades a l’Espai Matiners, balls i danses tradicionals i actuacions de música tradicional. 
 
Implicació d’Avinyó  
Cal destacar la implicació cada cop més gran de tot el poble. En són exemple el Conte dels Matiners, creat pels mestres i alumnes de l’escola Barnola i editat per a l’ocasió; el Sopar Maridatge amb productes tradicionals del poble; el dinar que tindrà lloc el mateix dia de fira a l’Era de Cal Verdaguer; la Trobada de Col·leccionistes de Plaques de Cava, i el Receptari de Cuina creat per la Fundació Alicia, que els restaurants del poble posaran en pràctica, entre molts d’altres. 
 
Després de les sis edicions de la Fira dels Matiners, amb èxit de públic i participació, en l’edició d’enguany, la comissió organitzadora vol potenciar encara més l’aspecte gastronòmic, musical, de balls tradicionals i d’ambientació. 
 
 
Història i comunicació   
És important l’edició del diari El Matiner. Nois vestits d’època repartiran durant la fira el diari. Entre d’altres, es podrà llegir algunes notícies verídiques de l’època, i algunes d’elles expliquen els fets del Combat d’Avinyó els dies 15 i 16 de novembre de 1848. 
 
Recreacions històriques   
Dintre les recreacions històriques destaca la música oficial dels Matiners. Es tracta de la Polca avinyonenca, una adaptació de la ja existent Sardana avinyonenca, que servirà de colofó de la festa. Entre altres escenes de teatre de carrer es podrà veure una esquellotada que recrea el casament d’un vidu al qual els seus amics van a buscar a casa seva tot fent sonar pots i olles. La formació de soldats isabelins desfilarà de manera ordenada pels carrers de la fira acompanyats per Mossos d’Esquadra vestits de l’època. A l’escena de la taverna es podrà veure com els carlins acabats d’arribar al poble recluten voluntaris que s’apunten a lluitar per la causa carlina. Les converses de les noies i dones que van a rentar al riu són un bon reflex de com elles vivien la situació de revolta i de guerra. També cal destacar que, per a les escenes més espectaculars de la tarda entorn del Combat d’Avinyó, es comptarà amb un conjunt instrumental de l’Aula de Música d’Avinyó amb una vintena de músics que tocaran en directe a les recreacions històriques.
 
 
Danses i balls tradicionals   
També es podrà gaudir del Ball dels Llancers, les danses creades a partir de cançons populars antigues recuperades pel musicòleg Ramon Vilar i ballades per gent del municipi d’Avinyó. Aquests balls són propis de famílies benestants del segle XIX, i en destaquen la solemnitat dels moviments dels dansaires i la riquesa del seu vestuari.
 
Telegrafia òptica   
Un element tecnològic molt especial que també és protagonista d’aquesta Fira és el sistema de comunicacions anomenat telegrafia òptica que l’exèrcit isabelí va desenvolupar durant la Guerra dels Matiners per millorar la seva efectivitat en la lluita contra les colles carlines. La Torre dels Soldats, que presideix els afores del poble del cantó nord, va ser construïda en aquella època per tenir-hi un telègraf que es comunicava amb les poblacions veïnes. A la plaça s’exhibirà una reproducció de la Torre dels Soldats i d’un aparell de telègraf òptic com els que s’usaren en aquella guerra, i el dia de la fira al migdia es fa una exhibició (amb tres telègrafs més) de com funcionava aquest curiós sistema de comunicacions.
 
 
Avinyó organitza també diverses activitats relacionades amb els Matiners que tindran lloc les setmanes anteriors al dia de la Fira. Aquestes són:
 
Dissabte 21 d’abril
17 h Taller de cuina dels Matiners. Elaboració en família d’un menú tradicional de l’època dels Matiners. L’activitat anirà a càrrec de la Pilar Puig, de l’establiment Ca la Pilar, d’Avinyó. Pati del centre cívic Can Tutó. 
Preu: 10 €. Inscripcions: Casal del Passeig (Tel: 930 13 19 19).
 
Dissabte 5 de maig
19 h Conferència: “Els Mossos d’Esquadra i la Guerra dels Matiners”, a càrrec de Fèlix González i Fraile, sotsinspector del Grup del Servei Històric del cos de Mossos d’Esquadra, en la qual ens explicarà quin paper van jugar els Mossos d’Esquadra en aquella guerra. Espai Matiners.
 
Diumenge 6 de maig
9 h Caminada popular: Ruta dels Matiners. Caminada popular per llocs d’interès històric i tradicional comentada per l’historiador Josep Montoya, coautor del llibre La Catalunya rebel: 13 itineraris per la vall de la Gavarresa. Plaça Major.
 
Divendres 11 de maig
20 h Sopar maridatge dels Matiners, amb maridatge entre els vins Abadal i el porc Ral d’Avinyó. El sopar l’elaborarà el col·lectiu dels Fogons Gastronòmics del Bages. La convidada d’honor d’enguany serà l’escriptora i periodista Empar Moliner. Celler Abadal (Horta d’Avinyó).A les 20 h visita al celler i a les 20.30 sopar. Preu: 40 €/persona. Places limitades, imprescindible reserva prèvia abans del 7 de maig. Reserves: Celler Abadal visita@abadal.net / Tel: 93 820 38 03.
 
Dissabte 12 de maig
De 9.30 a 13 h Trobada de Col·leccionistes de Plaques de Cava. Es posarà a la venda l’ampolla de cava Artium amb placa Especial Trobada de disseny exclusiu, més una placa commemorativa. Era de Cal Verdaguer (plaça Major, darrere l’església). Informació i reserva de taules: 680 84 53 68 (Joan), 938 38 77 00 (Ajuntament).
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.