Pànxing Cerdanya

16, juny del 2024

Search
Close this search box.

16, juny del 2024

Cultura – Cerdanya

La Diada de Cerdanya: 40 edicions de trobades fraternals

Cerdanya
Captura de pantalla 2023-08-30 a les 10.42.44
I ja en són 40 les edicions de la Diada de Cerdanya! De fet, fa més de quatre dècades que aquesta trobada se celebra, però la pandèmia i altres situacions menors han fet que enguany s’assoleixi aquesta xifra rodona. A continuació repassarem breument aquesta trajectòria i els elements imprescindibles per entendre aquesta diada tal com la celebrem actualment.

La Diada de Cerdanya al llarg dels anys

La primera Diada de Cerdanya es va celebrar a Puigcerdà, a la plaça del Sol, el diumenge 16 d’agost de 1981. Va ser una primera trobada molt informal, amb pa amb tomàquet popular i actuacions musicals, però va agradar a la gent i va servir amb escreix per plantar la llavor d’un acte que perdurarà en el temps.

A les bases fundacionals de la trobada es va estipular que l’organització seria rotativa i que cada any s’emplaçaria en un municipi cerdà diferent, tant català com francès. D’aquesta manera, la Diada s’ha anat celebrant anualment al llarg dels anys en pobles tan diversos com Bellver de Cerdanya, Urús, Oceja, Sallagosa o Lles de Cerdanya. A la reunió d’alcaldes, es consensua qui agafarà el testimoni a l’organitzador i se simbolitza el traspàs de competència amb l’entrega d’una escultura a l’alcalde escollit.

L’Institut d’Estudis Ceretans: pal de paller de la Diada

La Diada de Cerdanya no s’entendria ni hauria existit mai, almenys com l’entenem avui, sense la figura de l’Institut d’Estudis Ceretans (IEC). Aquesta institució comarcal va néixer en el marc de la post-Transició espanyola, a la segona meitat de la dècada dels 70, impulsada per un seguit d’arqueòlegs i personalitats de ment inquieta. Aquests pensadors van coincidir en el fet que, a la Cerdanya, li calia una jornada festiva i alhora de reflexió que promocionés la recerca, fes difusió i cuidés la cultura cerdana per un costat i treballés el tema polític i d’unitat territorial de l’Alta i Baixa Cerdanya per l’altra.

Aquest any, Ur

La localització escollida per celebrar la Diada d’enguany és Ur. Durant el dia que dura la trobada, es faran diversos actes que ja formen part de la tradicional celebració. La Diada s’obrirà amb l’acollida d’autoritats i el pica-pica de rigor, seguit de l’Assemblea General de Cerdanya i un interessant debat sobre els recursos hídrics del territori. Abans de dinar s’inaugurarà la plaça de Belloch, i l’àpat en qüestió l’amenitzarà l’incombustible Eric el Català. El colofó el posarà el traspàs de testimoni al següent poble organitzador.

Pel que fa a la part ludicocultural, hi haurà una passejada històrica al voltant de l’església i guiada pel Sr. Blanchon, actuacions dels gegants dels Angles i concerts de coral i de la Cobla Principal del Rosselló, amb una ballada de sardanes al pati de l’església d’Ur per acabar el dia. A més, durant tota la jornada, els assistents podran gaudir de mercat de productors de Cerdanya i Capcir, parades amb llibres i escriptors de la comarca i diferents propostes pensades per als menuts de casa.

diada de Cerdanya

Fes clic aquí’ per veure la programació.

Si t’ha agradat llegir La Diada de Cerdanya: 40 edicions de trobades fraternals, també et pot interessar llegir Acadèmia 1750, Tasto Solo, Orquestra Andalusí del Mediterráneo i Solnegre protagonistes d’una altra setmana del FeMAP.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.