Pànxing Cerdanya

25, maig del 2024

Search
Close this search box.

25, maig del 2024

Cultura – Cerdanya

La Diada de Cerdanya: trobada, debat i gresca

Cerdanya
diada
Com cada any des de fa més de quatre dècades, amb permís de l'aturada forçada per la pandèmia, la Diada de Cerdanya torna el pròxim 24 de setembre a Bolvir per celebrar la seva 39a edició. Aprofitant aquesta nova trobada de comarca, aprofitem per recordar els seus orígens i com ha anat evolucionant al llarg del temps.

L’Institut d’Estudis Ceretans: pal de paller de la Diada

La Diada de Cerdanya no s’entendria ni hauria existit mai, almenys com l’entenem avui, sense la figura de l’Institut d’Estudis Ceretans (IEC). Aquesta institució comarcal va néixer en el marc de la post Transició espanyola, a la segona meitat de la dècada dels 70, impulsada per un seguit d’arqueòlegs i personalitats de ment inquieta. Aquests pensadors van coincidir en el fet que, a la Cerdanya, li calia una jornada festiva i alhora de reflexió que promocionés la recerca, fes difusió i cuidés la cultura cerdana per un costat i treballés el tema polític i d’unitat territorial de l’Alta i Baixa Cerdanya per l’altra.

La Diada de Cerdanya al llarg dels anys

La primera Diada de Cerdanya es va celebrar a Puigcerdà, a la plaça del Sol, el diumenge 16 d’agost de 1981. Va ser una primera trobada molt informal, amb pa amb tomàquet popular i actuacions musicals, però va agradar a la gent i va servir amb escreix per plantar la llavor d’un acte que perdurarà en el temps.

Amb les bases fundacionals de la trobada es va estipular que l’organització seria rotativa i que cada any s’emplaçaria en un municipi cerdà diferent, tant català com francès. D’aquesta manera, la Diada s’ha anat celebrant anualment al llarg dels anys en pobles tan diversos com Bellver de Cerdanya, Urús, Sallagosa o Lles de Cerdanya. A la reunió d’alcaldes, es consensua qui agafarà el testimoni a l’organitzador i se simbolitza el traspàs de competència amb l’entrega d’una escultura a l’alcalde escollit.

Aquest any, Bolvir

La localització escollida per celebrar la Diada d’enguany és el poble de Bolvir. Durant el dia que dura la trobada, es duran a terme diversos actes que ja formen part de la tradicional celebració: des del punt de vista més institucional, la trobada d’alcaldes i assemblea general de Cerdanya debatrà els acords entorn dels productes agroalimentaris de la comarca, amb les conclusions pertinents.

Pel que fa a la part lúdica, hi haurà una pedalada popular que sortirà des de diferents punts del territori cerdà per arribar al poble amfitrió. Com no pot ser d’altra manera, no hi faltarà l’actuació de la Colla Castellera de Cerdanya, ni les sardanes, així com el dinar popular de germanor per agafar forces. Tot plegat per fer pinya i agermanar encara més una comarca separada només per la “ratlla administrativa”.

Si t’ha agradat llegir l’article La Diada de Cerdanya: trobada, debat i gresca, també et pot interessar llegir La Biblioteca Comtat de Cerdanya recomana el llibre “L’instant abans de l’impacte” de Glòria de Castro.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.