Pànxing Cerdanya

21, febrer del 2024

Search
Close this search box.

21, febrer del 2024

Cultura – Cerdanya

Les festes d’hivern a la Cerdanya

Cerdanya
Captura de pantalla 2023-12-28 a les 16.53.48
De vegades, sento queixar-se la gent que, després de les copioses i acolorides festes de Nadal i de Reis, ja no hi ha res més fins a la Setmana Santa, amb el permís d'uns pocs dies de Carnestoltes. Però res més lluny de la realitat.

Tot i que a Cerdanya no tenim gaire tradició, en general, de festes d’hivern, sí que n’hi ha i algunes són força importants.

Per exemple, durant el mes de gener, tenim la Setmana dels Barbuts. Dos sants són especialment celebrats en les nostres contrades: sant Antoni i sant Sebastià. A la Seu d’Urgell, per exemple, sant Antoni és molt celebrat amb calderades, els Tres Tombs, etc. Aquí no hi ha tanta tradició, però potser que ens hi posem, que l’hivern es fa molt llarg.

Després ve la Candelera, el 2 de febrer. Oficialment, té una significació religiosa (la presentació de Jesús al Temple), però realment, el seu origen és pagà, ja que coincideix amb la festivitat cèltica de l’Imbolc, que era quan les ovelles parien i tenien llet. És una festa associada a la llet i a França se sol celebrar amb multitud de postres dolces. De fet, el calendari cristià no només la va associar a la Candelera, sinó que també està lligada a la Mare de Déu de la llet.

En alguns llocs es fan benediccions de candeles i tenim la clàssica dita que resa: “Quan la candelera riu, l’hivern és viu; quan la candelera plora, l’hivern és fora”. És un moment, just al mig de l’hivern en què es tractava d’endevinar si l’hivern seria llarg o el pitjor ja havia passat.

També tenim una altra dita relacionada amb l’alçada del sol i l’estret d’Isòvol: “Per la Candelera, el sol passa la ribera”.

Els americans ens han venut la seva festa de la localitat de Punxsutawney, amb el famós Dia de la marmota (la marmota Phil), animaló que fa una predicció equivalent a la de la nostra Candelera i que es va popularitzar en una coneguda pel·lícula.

Coincideix aquesta època amb les Festes de l’Os, amb gran tradició a la Catalunya del Nord, on un home disfressat d’os desfila emmanillat pels carrers de les viles. Aquestes festes tenen totes una arrel comuna: el renaixement de la natura.

Naturalment, gairebé cada any, el Carnestoltes sol recaure al mes de febrer i aquesta és potser la principal festivitat de l’hivern, tot i que aquesta celebració requereix un article per a ell sol.

I en la comarca, també se celebren les festes petites d’hivern. A Puigcerdà s’ha optat per celebrar la Festa del Trinxat, una festa popular i gastronòmica, centrada en aquesta menja, basada en la col d’hivern, vegetal típic dels àpats calòrics d’hivern que, antigament, eren la base de l’alimentació de l’estació freda, amb patates i rosta, i que actualment ha esdevingut un plat gairebé de luxe, el plat típic per excel·lència de la Cerdanya, desplaçant el també molt tradicional tiró amb naps.

Enric Quílez i Castro

President del Grup de Recerca de Cerdanya

Si t’ha agradat llegir Les festes d’hivern a la Cerdanya, també et pot interessar llegir L’Ajuntament de Puigcerdà presenta la programació de Nadal amb més d’una vintena d’activitats per a tots els públics.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.