Pànxing Cerdanya

20, abril del 2024

Search
Close this search box.

20, abril del 2024

Cultura – Cerdanya

Ingressa a l’Arxiu la biblioteca de l’historiador cerdà Maties Delcor

Cerdanya
a2b2bcd9183a275ba4e85aa730f6bda0.jpg
Des del passat mes d’agost la biblioteca de recerca de l’historiador Maties Delcor  roman dipositada a l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya, a disposició dels investigadors, després que familiars de Delcor signessin el contracte de cessió amb l’alcalde de Puigcerdà.

La família Delcor ha volgut fer aquesta donació al municipi de Puigcerdà amb l’objectiu de mantenir la integritat d’aquesta gran biblioteca de recerca i per facilitar la seva consulta pels usuaris de l’Arxiu. 
 
Delcor, fill d’un pastor de Palau de Cerdanya, es va interessar-se de ben jove per l’estudi de la llengua catalana, per la història i l’art de la comarca, es va formar en filosofia i teologia al seminari i va ser ordenat sacerdot a Perpinyà l’any 1947. Des de 1968 fins a la seva mort, Delcor va passar els mesos d’estiu a Palau de Cerdanya on es dedicava a l’estudi de la història i de l’art cerdà, les seves aportacions en el coneixement de la història i l’art cerdà són molt destacades. 
 
La biblioteca és de gran importància perquè conté tots els llibres de referència de les diferents matèries que contempla: història, història de l’art, llengües, història de la literatura medieval, història de l’església… Està construïda a partir d’una visió de la cultura pirinenca global, allunyada de fronteres estatals o regionals. La important presència de llibres editats a França, i referents al territori català medieval i modern, fa que sigui una biblioteca amb pocs paral•lelismes en d’altres institucions catalanes. 
 
 
La Cerdanya i Puigcerdà són dos punts d’interès essencials per Maties Delcor, per la seva vinculació personal i perquè representen un espai central pirinenc on conflueixen els seus interessos investigadors. La biblioteca és un nucli de coneixement i informació de gran interès per dos motius: d’una banda perquè aplega totes les cares de les humanitats que conformen la cultura, i per l’altra, perquè fa referència a un àmbit geogràfic i humà antigament estructurat per la serralada pirinenca i del qual la Cerdanya n’era un punt central. 
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.