Pànxing Cerdanya

29, maig del 2024

Search
Close this search box.

29, maig del 2024

Cultura – Cerdanya

Ja hi ha finalistes a Cerdà de l’Any 2015

Cerdanya
a16a9868db22328d91e9e00ac846b0e5.jpg
El procés per a la proclamació del Cerdà de l’Any arriba a la seva  fase final, després d’un llarg procés, amb l’elecció dels 3 finalistes, d’entre els que haurà de sortir el guanyador de la XXX edició, en la festa que es celebrarà el dissabte 30 d’abril. 

El Jurat, compost per Jaques Barnola, Lluís Díaz Soler, Mercè Formentí, Suzy Malé, Mercè Marty, Valentí Surià i Oliver Vergés, han triat d’entre els molts candidats proposats el Festival d’Ix, el Josep Viladesau i els Xicolaters.
 
El Jurat ha destacat, per cada un dels candidats, els motius que han portat a la seva elecció. Així al Festival d’Ix se li reconeix la virtut de ser el responsable de portar la millor música del món a Cerdanya des de fa quasi mig segle, amb la seva arrencada al 1969 i amb una continuïtat fins avui sense cap interrupció. També destaca per la gran qualitat dels grans artistes contemporanis que hi han actuat com Régis Pasquier, Xavier Phillips, Abdelrahman el Bacha, Emmanuel Strosser o Stephane Grapelli.
 
En el cas de Josep Viladesau, se li reconeix la seva vinculació intensa i continuada al món cultural de la comarca. 
 
Per últim els Xicolaters per representar una tradició arrelada a la comarca des de no se sap molt bé quan. Des d’abans de la fi del S. XIX, l’endemà de la festa patronal de la Mare de Déu d’agost, el dia de sant Roc, es porten al riu les marmites per fer coure la carn resultant de la matança del porc i preparar xocolata pels veïns, famílies i amics. Amb el turisme de masses, després de la Segona Guerra Mundial, la gent va arribar d’arreu per aprofitar l’ocasió va caldre reclutar més i més voluntaris que es van agrupar en la confraria dels Mestres Xicolaters. El 16 d’agost són unes desenes a retrobar-se a la vora de la Vanera per preparar, des de la matinada, uns mil litres de xocolata untuosa i deliciosa.
 
Es pot votar per qualsevol dels tres candidats a Cerdà 2015 a qualsevol ajuntament de Cerdanya, al correu electrònic del Institut d’Estudis Ceretans ieceretans@gmail.com i a la seva web www.institutestudisceretans.com i des de l’App Qfem Cerdanya. Cal posar nom i cognoms, adreça, localitat de Cerdanya de residència i el candidat. 
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.