Pànxing Cerdanya

19, abril del 2024

Search
Close this search box.

19, abril del 2024

Cultura – Cerdanya

La pobresa té nom de dona

Cerdanya
1004449675b41657dc9d57f32d2384c1.jpg

El Dia Internacional de les Dones és un bon moment per reflexionar i veure els avenços que s’han fet, demanar més canvis i celebrar la valentia i la determinació de les dones que ens han precedit, aquelles que han lluitat pels drets bàsics dels quals gaudim avui, dones anònimes i que a poc a poc han jugat un paper clau a la història dels seus països i comunitats.

Com cada 8 de març, les dones de tot el món fem sentir la nostra veu per tal de recordar que la lluita per la igualtat entre els homes i les dones és una lluita quotidiana i constant, que ve de lluny i que encara té molt camí per recórrer.
 
La igualtat entre homes i dones és una part bàsica integrada en una societat que es consideri justa. La igualtat laboral és un dret reconegut en diferents tractats, lleis, acords, reglaments, directives, etc., tant nacionals com internacionals. Però la realitat és que segons les conclusions d’un recent informe elaborat pel Fòrum Econòmic Mundial, hauria de passar un segle perquè les dones puguin aconseguir l’equiparació salarial amb els homes. En els últims anys, la bretxa salarial no només s’ha estancat, sinó que ha empitjorat.
 
A Catalunya, l’exconsellera Dolors Bassa va presentar el febrer de 2017 un estudi, elaborat amb les darreres dades disponibles relatives a l’any 2014, on la principal conclusió és que, de mitjana les dones guanyaven en termes anuals un 26% menys que els homes, la bretxa salarial més alta des de 2008, quan era del 24,4%. 
 
Unes pitjors condicions durant la vida laboral impliquen cotitzacions més baixes i, per tant, suposen pitjors prestacions quan estem aturades, jubilades, o fora del mercat laboral per altres motius. De fet, 2 de cada 3 pensionistes que no arriben al salari mínim, són dones.
 
La història demostra que si vols progrés, l’has de forçar. És per això que països com Islàndia o Alemanya (amb molta menys mesura), donen un decidit pas endavant per acabar amb aquesta desigualtat. 
 
Per motius com els citats anteriorment, i altres que tenen a veure amb la violència masclista, l’assetjament… posen de manifest que la desigualtat i la discriminació del sexe femení segueix molt vigent,  i per això s’ha convocat una jornada de vaga general pel pròxim dia 8 de març  que tindrà la seva replica  en 177 països. Aquesta serà la primera vegada a la història que s’organitzarà una vaga legal per reclamar igualtat real d’oportunitats i drets entre homes i dones.
 
Així doncs i com no podia ser d’altra manera, des de l’Associació Dones de Cerdanya, donem suport a aquesta mobilització i fem una crida a tothom (homes i dones) per interrompre l’activitat productiva durant dues hores a partir de les 12h i/o a partir de les 16h. Es poden fer totes dues, o escollir-ne una. El lema és: “Si nosaltres parem, es para el món”.
 
El pròxim dia 8 de març us esperem per celebrar un any més i totes juntes els actes que us hem preparat. 
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.