Pànxing Cerdanya

16, setembre del 2024

Search
Close this search box.

16, setembre del 2024

Cultura – Cerdanya

La Setmana Santa, dies de fe i oci

Cerdanya
5485c45cc87fde433a7b9fa754005ea6.jpg

Reflexió o descans; contrició o diversió; introspecció o festa… Són conceptes que defineixen actualment una Setmana Santa que pot arribar a ser contradictòria per a molts. 

Tot i ser la celebració més important del calendari cristià, molts avui dia no coneixen exactament els motius pels quals es celebra i es viu, simplement, com unes dates de vacances de primavera, un període de descans per agafar forces i poder arribar a l’estiu amb l’esperit renovat.

La Setmana Santa corre en el calendari en funció de la primera lluna plena de l’estació de la primavera. Per tant, se sol celebrar entre les darreries de març i els inicis d’abril; dies amunt, dies avall. Malgrat que aquesta ubicació en el calendari podria denotar uns antecedents pagans lligats a l’inici d’una nova estació, es tracta de la celebració més important del calendari cristià.
 
En ella es commemora l’entrada de Jesús a Jerusalem, la seva passió, crucifixió i resurrecció, i té lloc entre el divendres abans del Diumenge de Rams i Diumenge de Pasqua. D’aquí que, per a molts, siguin uns dies de reflexió, contrició i introspecció. Dies associats a processons amb figures religioses, representatives del calvari de Jesús, amb legions d’armats, processons silencioses i d’altres amb redoble de tambors, a escenificacions teatrals de la Passió de Crist o danses de la mort. La Setmana Santa omplirà la Cerdanya de processons tradicionals o altres activitats relacionades com mercats artesans de Pasqua o el tradicional Aplec de Talló a Bellver.
 
Però per a una altra part de la població, la Setmana Santa no conserva pràcticament cap d’aquest esperit religiós i és simplement un període de vacances primaverals, l’espai de temps perfecte per aprofitar a visitar alguna capital europea. Diaris i revistes s’omplen d’ofertes engrescadores i assequibles per a totes les butxaques. També hi ha qui aprofita per fer la primera sortida a la casa d’estiu i gosar a fer els primers passejos per la platja, i qui pel contrari aprofitarà aquests dies per tancar la temporada d’esquí amb els darrers descensos. Tots els plans dependran del caprici de la meteorologia.
 
 
Capítol a part mereix la gastronomia d’aquesta època. Pels creients, la Setmana Santa està marcada pel dejú i l’abstinència de carns. La gran influència a la societat d’aquestes creences religioses fa que durant la Setmana Santa molts restaurants ofereixin a les seves cartes plats protagonitzats pel bacallà, les verdures i els llegums. Però indubtablement, els grans protagonistes de la cuina d’aquestes dates, si més no a Catalunya, són els bunyols –de  vent, de l’Empordà o de crema– i, indiscutiblement, la Mona de Pasqua, les postres típiques de Dilluns de Pasqua. El regal que tots els infants esperen dels seus padrins; tradicionalment un pa de pessic, decorat amb ous de xocolata i figuretes decoratives, que faran les delícies dels més petits de la casa. 
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.