Pànxing Cerdanya

26, abril del 2024

Search
Close this search box.

26, abril del 2024

Cultura – Cerdanya

Riu de Cerdanya, un autèntic racó per descobrir

Cerdanya
9bcaabc43439a4efb2b0c8e0f1ab1548.jpg
Al juliol de l’any 1997 s’aprovava, per decret, la segregació de l’aleshores entitat municipal descentralitzada de Riu, del terme municipal de Bellver, i naixia Riu de Cerdanya. 

El municipi, un dels de major encant de la Cerdanya, per migdia arriba fins dalt de la serra de Moixeró i les Penyes Altes de Moixeró. A llevant termeneja amb Urús, des de la carena que es desprèn de les Penyes Altes fins a l’estret de Canals i seguint al nord, fins a la tossa de Torrelles. Al sector de ponent del municipi, que limita amb Bellver de Cerdanya, el termenal puja pels contraforts de l’obaga de Moixeró. 
 
El municipi comprèn el poble de Riu, únic nucli de població i cap del terme, encara que hi ha també el despoblat de Canals. Riu és un autèntic parc natural de corriols i racons salvatges ja que bona part del municipi és ocupat per terreny forestal, estès pels vessants septentrionals del Moixeró, integrats al Parc Natural del Cadí-Moixeró. 
 
El nucli urbà està format per una pinya de cases de pedra i teulades de pissarra al voltant de l’església de Sant Joan Baptista. En aquest escenari destaca una generosa font amb 5 brocs on diu la tradició que es ballava la Dansa de les Rentadores, representació folklòrica recentment recuperada.

 
>> El tradicional Ball de les Rentadores 
 
Els protagonistes principals del Sant Joan a Riu de Cerdanya són el foc, l’aigua i un ball únic…El Ball de les Rentadores.
A la tarda del 24 de juny té lloc aquest “baptisme festiu” al safareig del poble. La història diu que fa molts anys un grup de noies rentava la roba tranquil•lament al safareig del poble quan van aparèixer dos sagals i van començar a festejar amb elles.
El Ball es fa a la Font de les Rentadores de la plaça de l’Ajuntament i té dues parts i un epíleg final. A la primera part cinc parelles de rentadores ballen i canten amb alegria fent picar els “maçons” contra un cistell pla de vímet. Quan arriba la segona part apareixen els dos mossos que festegen i ballen amb elles, acaben esquitxant-les amb l’aigua que duen a la “ferrada”.
Al final però es gira la truita i les noies vessen les ferrades damunt dels nois, tot seguit s’inicia un ball on es reafirma el poder femení i on el poble hi comença a participar. Finalment, el moment més esperat, l’epíleg del ball on les noies segresten un dels xicots i el submergeixen al safareig.
Quan el ball s’acaba té lloc el “baptisme” lúdic, un ritual de la nova tradició. On els joves busquen noves víctimes entre els assistents. Tot aquell que s’ho mereix acaba ben xop i “beneït” !
Aquest ball del qual ja no es tenia memòria la poble  fou recuperat per un grup de joves de Riu a finals del s. XX. 
 

 
>> Altres festes a Riu
 
20 de gener: Festa petita (Sant Sebastià)
Març: Calçotada popular
23, 24 i 25 de juny: Festa Major (Sant Joan). Podeu consultar el programa de la Festa Major: aquí
Agost: Caminada popular i Sopar d'estiu a la fresca
Novembre: La Castanyada

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.