Pànxing Cerdanya

12, abril del 2024

Search
Close this search box.

12, abril del 2024

Cultura – Cerdanya

Sant Jordi: els perills de la lectura

Cerdanya
e1a89f0973eeaff28985139b86419a8b.jpg
“Llegir és un risc” diu el crític Alfonso Berardinelli. I té molta raó. Malgrat això un 67% de valents catalans es confessen lectors segons l’informe Els hàbits de lectura i compra de llibres a Catalunya i és, com tots els percentatges estadístics, mitjanament qüestionable. 

Llegir llibres no és necessari, no és vital, i encara us diré més: llegir és perillós des del mateix dia que es va inventar l’escriptura. És obligació dir-ho i alhora avisar-vos de quins són els principals motius que fan tan alarmant l’activitat. 
 
La lectura és intemporal i extemporània. Llegim llibres escrits fa mil anys a milers de quilòmetres i ens interpel·len: la pena del pare que ha perdut un fill a la guerra de Troia ens fa plorar avui i la passió de l’aristòcrata de la Rússia tsarista ens commou ara. Si no fóssim al segle XXI semblaria cosa de màgia, inexplicable certament com un plec de papers poden exercir aquest poder.
 
La lectura és transversal i igualitària. Llegeixen adults, infants, homes, dones, xinesos, australians, pobres, rics, bombers, pagesos, taxistes i taxidermistes… qualsevol individu pot ser lector perquè la lectura és tan agosarada i insolent que no distingeix ni classifica. Tothom és igual davant la pàgina escrita però cada lector la interpretarà a la seva manera, vet aquí la paradoxa!
 
La lectura qüestiona la realitat, genera idees noves i obre les ments. Quan algú llegeix un llibre la seva manera d’observar el que l’envolta i de fer-se preguntes sobre l’ordre i el poder establert canvia. Es planteja nous conceptes i altres maneres de fer i serà més fort perquè el seu esperit crític haurà madurat. Això no pot ser bo per la societat, ni per l’ordre, ni per la disciplina. Per què cal anar més enllà si ja estem bé allà on som?
La lectura és contagiosa. És una malaltia que no té cura, ni vacuna, ni tractament. Una vegada el virus penetra a l’organisme estem perduts per sempre. I encara pitjor serem agents actius de contagi des del moment que ens veuran llegir, recomanar llibres, llegir en veu alta o parlar de lectures amb altres malalts. Els infants són els més exposats i on l’afecció és més greu.
 
Les biblioteques faciliten la lectura. Allà llegir és a l’abast de tothom: gratuïtament, còmodament, lliurement triem allò que volem. Resistència impossible, combat perdut: les novetats ens criden, els clàssics, tan elegants, ens parlen a cau d’orella, els clubs de lectura ens tempten sense vergonya i els contes infantils sobreïxen dels prestatges. Un escàndol. 
 
“Llegir bé significa arriscar-se molt”, va dir Georges Steiner. Avisats esteu.

 
Feliç Sant Jordi!!
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.