Pànxing Cerdanya

12, juliol del 2024

Search
Close this search box.

12, juliol del 2024

Cultura – Cerdanya

Snow Soul: documentant la bellesa cerdana

Cerdanya
Snow Soul
No descobrim res quan afirmem que la nostra comarca compta amb uns paisat-ges envejables. La neu immaculada de l’hivern, el bruit de l’aigua salvatge de les fonts a la primavera i els colors impossibles que decoren la Cerdanya durant els mesos d’estiu i tardor, són només alguns dels tresors visuals que ens regala. Tot i comptar amb aquesta opulència panoràmica, hi ha pocs documents audiovi-suals que ho recullen. Avui us parlem d’un que pretén fer justícia a aquesta man-ca de representació cerdana en el panorama documental.

Redacció Pànxing – Aquest film de no-ficció que us presentem vol ser un reconeixement a la bellesa de la Cerdanya. Des de l’equip de direcció i producció de Snow Soul es van adonar que, malgrat la riquesa visual de la nostra comarca, hi ha molt pocs documentals, per no dir pràcticament cap, que se centri en els paisatges cerdans. L’estima d’aquest equip per la Cerdanya els va portar a la decisió de voler ser els primers a documentar la seva riquesa paisatgística i d’oportunitats i plasmar-ho en aquest documental amb esperit de pel·lícula.

Snow Soul
Un dels cartells del documental Snow Soul

És per això que no hem d’esperar un documental com els que estem acostumats. Aquest projecte s’embolcalla en una atmosfera i estil audiovisual més proper al gènere cinematogràfic que al que realment pertany. Així doncs, l’experiència vital de la protagonista, a través dels paisatges corprenedors de la Cerdanya i el descens esquiant de nit del Puigmal, mantindran a tots els amants de la muntanya i la neu enganxats a la butaca i expectants a la pantalla fins als títols de crèdit.

Protagonisme femení en un món d’homes

La protagonista del documental és la Suzie Marachet, una jove establerta a l’Alta Cerdanya i enamorada de la muntanya i els esports d’hivern. A través de la seva història, es visibilitzarà la tònica que regna en el món de l’esport en general i a l’àmbit dels esports d’hivern, representat per l’esquí de muntanya, en particular. D’igual manera, la representació femenina dins de les llistes de protagonistes de documentals de muntanya és redueix a la mínima expressió.

La Suzie és una noia que, com la immensa majoria, estudia i fa una vida normal i corrent, lluny del focus mediàtic: no és una celebritat en el món de l’esport d’hivern, però el practica i el gaudeix tant o més que l’elit.

La seva elecció com a protagonista no respon a criteris arbitraris, sinó que s’ha triat pels valors que representa, per fer veure a tota una generació de joves, especialment noies, que el motor principal a l’hora de calçar-se els esquís i baixar de nit la segona muntanya més alta del Pirineu és la passió per un esport i la il·lusió de fer allò que realment t’omple. D’aquesta manera, sense forçar-ho, es converteix en un mirall per aquells i aquelles que no veuen del tot clar iniciar-se en un esport, sigui el que sigui.

Snow Soul
Aquest projecte s’embolcalla en una atmosfera i estil audiovisual més proper al gènere cinematogràfic que al documental – Imatge: Snow Soul

Dificultats en el rodatge

Una de les principals raons d’aquesta falta de material audiovisual rodat i centrat en la Cerdanya és precisament degut a la dificultat de rodar-hi en condicions hivernals. Durant aquests primers compassos de l’any, marcats per l’intens fred que ha acompanyat els dies i nits cerdans, l’equip de rodatge ho ha experimentat de primera mà.

Cal recordar que l’acció principal es desenvolupa de nit, quan el mercuri dels termòmetres toca fons i es registren les temperatures més gèlides. Un rodatge no és cosa d’una hora, així que càmeres, productors i tot l’equip en general han d’aguantar, en posicions més o menys estàtiques, hores i hores de rodatge. I no només pateixen els de carn i ossos! Càmeres, focus, drons i aparells diversos també han acusat el fred.

Snow Soul
La protagonista del documental és la Suzie Marachet, una jove establerta a l’Alta Cerdanya i enamorada de la muntanya i els esports d’hivern – Imatge: Snow Soul

El poder de la cooperació

Malauradament, en aquests moments difícils que estem travessant, el finançament de projectes d’aquesta envergadura no és senzill. És per això que grans noms d’empreses i establiments de la comarca s’han unit per ajudar a portar a bon port aquest documental. L’allotjament a la comarca durant el rodatge, el guiatge i la seguretat en alta muntanya, el material esportiu necessari per al correcte desenvolupament de les tasques de gravació i la difusió del projecte són fruit de la col·laboració desinteressada d’aquestes marques cerdanes.

A més a més, en el decurs d’aquest mes de febrer, s’iniciarà una campanya de micromecenatge per sufragar, principalment, les despeses de mobilitat. Els mecenes que participin podran optar a còpies del documental, algunes d’elles anticipades, i altres recompenses que variaran en funció de la quantitat aportada.

Patrocinadors que fan possible la consecució de Snow Soul

Talent jove per fer Snow Soul

Tot plegat, no tindria sentit sense l’esforç i dedicació del talentós equip que hi ha darrere de la producció del documental. Amb l’”excusa” de la realització del treball de final de grau, vuit joves professionals del món audiovisual han unit forces per parir aquest projecte.

En l’àmbit directiu trobem a l’Alberto Cañamero i al Ferran Llarena, en les figures de director i codirector respectivament. Perquè tot surti a la perfecció compten amb la producció executiva d’en Xavier Mora. En Jon San Sebastian s’encarrega del guió i l’apartat de so va a càrrec de l’Alejandro de Miguel. Pel que fa a la fotografia trobem en Javier Flores i als afectes de so i vídeo al Daniel Carbón, amb la riquesa visual que aporten els motion graphics de la Laura Trunas.

Si t’ha agradat llegir la notícia Snow Soul: documentant la bellesa cerdana, també et pot interessar llegir Entrevista a Jaume Ripoll, cofundador i director editorial de Filmin.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.