Pànxing Cerdanya

21, juliol del 2024

Search
Close this search box.

21, juliol del 2024

Entrevistes – Cerdanya

Alfons Casamajó i Carrera, alcalde de Ger

Cerdanya
3526a42b0d2f4c2ca9302120a3712d61.jpg
“El ball de casats de dilluns és sens dubte un acte emblemàtic”.

Al bell mig de la solana cerdana trobem el municipi de Ger. S’estén des del riu Segre a 1.058 m fins als 2.915 m del pic del Puigpedrós. Aquesta variabilitat altitudinal dibuixa un paisatge ric de valuosos boscos de ribera, torrents i prats alpins. Un paisatge natural que es complementa a la perfecció amb un altre modelat de fa segles per l’acció humana, essent especialment destacables les mostres d’una economia basada tradicionalment en l’agricultura i la ramaderia. L’art romànic també s’hi fa present amb magnífics exemples com les esglésies de Santa Coloma de Ger, Sant Climent de Gréixer i Santa Eugènia de Saga. Aquest bell patrimoni natural i cultural es fa evident en la celebració de les festes del municipi, començant al maig amb la festa major de Saga, al juny la festa major de Gréixer i ara, al setembre, és el torn del Roser de Ger. El seu alcalde, Alfons Casamajó i Carrera, ens endinsa en ella.
 
 Tota Festa Major té una advocació a un Sant. En el cas de Ger, quin és? Quin origen té aquesta festa?
En el cas de Ger, com també passa als nuclis de Saga i Gréixer, la Festa Major no coincideix amb l’advocació a cap sant. En canvi, les festes petites sí que estan lligades a un patró o patrona: en el cas de Ger, és Santa Coloma, i es celebra el 31 de desembre; a Saga, es celebra per Santa Eugènia, el 29 de desembre, i a Gréixer, per Sant Climent, el 23 de novembre. 
 
 Quin és l’acte més tradicional de la festa?
El ball de casats de dilluns és, sens dubte, un acte emblemàtic que s’ha anat mantenint al llarg dels anys. La missa cantada del diumenge també és un dels actes més tradicionals de la nostra festa. Cal destacar també la gimcana nocturna del divendres, que ha arrelat i ha esdevingut un acte molt esperat pel jovent; enguany en celebrarem la 13a edició.
 
 I el més innovador?
Aquest any tenim com a novetat el canvi de format de dissabte amb la introducció de la Pinxo Festa. Es tracta d’un sopar popular a base de pinxos que tindrà lloc a la plaça i que esperem que tingui molt bona acollida. Per arrodonir la jornada, acabarem amb el grup de versions Virus i donem així un tomb a les activitats que es venien fent el dissabte els darrers anys.
 
 Es replantegen cada any l’esperit de la festa o prefereixen mantenir-la dintre de les seves tradicions? Es replantegen cada any l’esperit de la festa o prefereixen mantenir-la dintre de les seves tradicions?
Sempre mantenint l’esperit, cada any es procura que la festa sigui atractiva per a tothom i que tots els públics hi tinguin cabuda. Així, hi ha actes més tradicionals com poden ser les sardanes, activitats per als infants o bé altres més pensades per al jovent.
 
 Engresqui veïns i forans a visitar i gaudir de la seva festa major…
Com cada any, encetem el setembre amb el Roser de Ger, una festa pensada i concebuda amb l’esperit de gaudir tots plegats, veïns i visitants d’arreu, d’uns dies plens d’actes i activitats. No hi ha millor manera de tancar l’estiu. Us animem a tots i a totes a participar. Bona festa major!!

 
Podeu consultar l'agenda de la Festa Major clicant aquí.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.