Pànxing Berguedà

19, abril del 2024

Search
Close this search box.

19, abril del 2024

Entrevistes – Berguedà

Cerme Sellés, responsable del Museu de l’Art de Montmajor

Berguedà
17b6d8925652b6a9d2cb8960e3c4b9da.jpg
“Venir a Montmajor vol dir poder collir bolets durant tot l’any amb la mirada”.
Des de fa uns mesos, Carme Sellés, és la responsable del Museu de l’Art del Bolet de Montmajor, una infraestructura que torna a dinamitzar la que durant anys ha estat al capdavant de la gestió d’alguns dels recursos culturals de la comarca. Després de més de 20 anys mostrant a locals i visitants algunes de les joies patrimonials del Berguedà ara té al cap posar en valor el bolet i el que aquest suposa per la comarca, tant a nivell turístic com cultural.
 
Com arribes al Museu de l’Art del Bolet i què hi trobes?
L’ajuntament de Montmajor tenia molt clar que volia dinamitzar el Museu de l’Art del Bolet i que els calia trobar algú per aquesta gestió i dinamització amb el benentès que el Museu a la vegada  havia de contribuir i  donar l’oportunitat  als visitants a conèixer el municipi i els seus atractius patrimonials i turístics. Van contactar amb mi en base als més de 20 anys d’experiència en la gestió turística/cultural de diferents recursos del Berguedà. La veritat és que no vaig dubtar en acceptar, pel repte que suposa i per aconseguir que l’equipament  tingui el reconeixement que es mereix i se’l tingui en compte en el desenvolupament turístic/cultural de la comarca.
 
I quines són les intencions a partir d’ara? 
Parlant en termes de gestió d’un espai amb una activitat fins ara pràcticament nul·la, el que cal és fer vàries accions i establir prioritats com: establir uns horaris fixes i obrir el museu de forma permanent i estable tots els caps de setmana. De moment, entre setmana obrim només per les visites concertades. També participem en els ens de promoció turística comarcal, amb la intenció de crear sinergies i col·laboracions amb tot el sector turístic comarcal. Al costat de tot això no ens oblidarem de la promoció i divulgació del Museu, a més de crear una oferta educativa i d’activitats per a tots els públics.
 
 
Sempre parlem dels visitants de més enllà de la comarca, però per la gent d’aquí i rodalia, què hi trobaran al Museu del Bolet?
La gent de la comarca i de fora han de saber que el Museu de l’Art del Bolet a  Montmajor  esdevé un espai cultural singular i  únic per la comarca  i per Catalunya. La visita al Museu els permet contemplar més de 500 bolets classificats per espècies i famílies, coneixent-ne així les característiques, hàbitat, quins són comestibles i quins poden fer mal. 
 
Unes mans privilegiades van formar part també de la creació d’aquest museu…
I tant, tots els bolets són fets amb fang i a mà per la ceramista local Josefina Vilajosana,  cada peça és única i tant reals que semblen de debò.
El Museu de l’Art del Bolet  de Montmajor, té la voluntat de donar a conèixer de forma molt didàctica el fascinant món del bolets, així com la de sensibilitzar  als boletaires, siguin berguedans o forans, a respectar els nostres boscos. 
 
La massificació al bosc en època de bolets fa perillar-ne la continuïtat?
Totes les massificacions són perilloses i més aquelles  que es fan  amb poc respecte i cura i sobretot quan es pensa  que  el bosc és de tots, que no té amo, que no hi viu ningú i que si pot fer de tot, els abusos acostumen a acabar en restriccions sempre poc acceptades pels boletaires.
 
Llocs com el museu del bolet ajuden a fer-ho sostenible?
El Museu ha de fer i fa una tasca  de sensibilització, divulgació i didàctica del que representa anar a buscar bolets, cuidar els nostres boscos i que no tots els bolets que trobes s’han de collir, però l’últim responsable és sempre la persona i el seu comportament. Des del Museu intentem explicar les bones pràctiques per ser un bon boletaire, un ofici que ningú no ens ha ensenyat i del qual ens en sentim tots molt experts.
 
Bolets i Berguedà són una parella indiscutible però sembla que la comarca no acaba de posicionar-se com a ‘seu del bolet català’. Els bolets han perdut interès? O nosaltres no hem sabut aprofitar l’oportunitat?
A la comarca del Berguedà, la cultura dels bolets té una llarga tradició, bé sigui per anar-los a collir o menjar-los cuinats. Els bolets no han perdut interès, ans el contrari, a la tardor és l’activitat que més visitants atrau, la fal·lera d’anar a buscar bolets passa per davant de  qualsevol altre activitat  turística comarcal, potser fins ara hi ha hagut altres interessos i prioritats turístiques per la comarca, però potser a partir d’ara i des de el Museu ens caldrà reivindicar aquestes oportunitats  que ens donen els bolets i que no totes passen per anar al bosc a collir-los.  
 
Quines són les activitats més immediates a Montmajor…
Ja tenim enllestida, pel proper curs escolar 2019/2020, l’oferta didàctica i tallers per a nens i nenes, també tenim a punt les activitats familiars i activitats més lúdiques per l’estiu i tardor. 
Venir a Montmajor vol dir poder collir bolets durant tot l’any amb la mirada.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.