Pànxing Cerdanya

12, abril del 2024

Search
Close this search box.

12, abril del 2024

Entrevistes – Cerdanya

Enric Laguarda Pons, alcalde de Das

Cerdanya
9837012b33d357f1318918c75428bad1.jpg
“L’acte que més èxit té és la xocolatada del mestre xocolater Pallarès”.

El municipi de Das, a la comarca de la Cerdanya, té agregats els nuclis de Mosoll, Sanavastre i la urbanització Tartera. La majoria de les instal·lacions d’esquí de l’estació de Masella es troben en el terme municipal de Das, cosa que el converteixen en un gran centre per a la pràctica dels esports d’hivern. A Das també hi ha les instal·lacions, i pista d’aterratge, de l’Aeròdrom de la Cerdanya, on es practiquen esports aeris com vol sense motor, globus i ultralleugers, entre d’altres. Una de les particularitats de Das és el nombre d’esglésies en el seu terme: l’Església de Sant Llorenç, l’Església de Sant Julià, l’Església de Sant Iscle i Santa Victòria i de Sanavastre, l’Església de Mosoll i la Capella de Santa Bàrbara.
 
A Das cadascun dels nuclis té la seva pròpia festa major. Així, el 19 i 20 de setembre és la Festa Major de Sanavastre; la de Mosoll, el 15 d’agost; la de Sant Julià de Tartera, el 2 d’agost; la Festa petita de Das, el 4 de desembre, per Santa Bàrbara, i finalment la Festa Major de Das se celebra entre el 9 i l’11 d’agost per Sant Llorenç, festa en què el seu alcalde, Enric Laguarda Pons, ens endinsa.

 
 Tota Festa Major té una advocació a un Sant… En el cas de Das, quin és? Quin origen té aquesta festa?
La Festa Major de Das es celebra per Sant Llorenç i la festa petita, per Santa Bàrbara; a Tartera es celebra la Mare de Déu dels Àngels; a Sanavastre la festa major no té un sant representatiu i per tradició es celebra el tercer cap de setmana de setembre, mentre que la festa petita es celebra per Sant Iscle, i a Mossoll es celebra la Mare de Déu d’Agost. 
 
 Quin és l’acte més tradicional de la festa?
No sé si el més tradicional, però l’acte que més èxit té és la xocolatada del mestre xocolater Pallarès.
 
 I el més innovador?
Segurament l’acte dels petits acordionistes, que es celebra per tercer any consecutiu. Aquest any, per primera vegada celebrem una fira de pagès. 
 
 Es replantegen cada any l’esperit de la festa o prefereixen mantenir-la dintre de les seves tradicions?
Procurem mantenir les tradicions, si bé cada any busquem incorporar alguna activitat alternativa o novetat respecte als anys anteriors.
 
 Engresqui veïns i forans a visitar i gaudir de la seva festa major…
Coincidint amb la Festa Major de Das, farem la cloenda del 125è aniversari de la inauguració de la casa del Comú, on tancarem un any amb una intensa activitat cultural i festiva. L’acte de cloenda serà una conferència de Jordi Sánchez (president de l’ANC), el dia 13 d’agost, a les 21.30 hores, sobre la situació actual.

 
Podeu consultar l'agenda de la Festa Major clicant aquí
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.