Pànxing Cerdanya

20, maig del 2024

Search
Close this search box.

20, maig del 2024

Entrevistes – Cerdanya

Entrevista a Ramon Moliner, alcalde d’Alp i president del Consell Comarcal de Cerdanya

Cerdanya
97d8590eb5469694406cf90a3c94c14f.jpg
“En les darreres edicions ha augmentat la participació en els Jocs Florals”.

Trenta-quatre edicions d’uns Jocs Florals són moltes edicions, i més per a uns jocs nascuts de la iniciativa dels pares d’una escola amb la intenció de promoure el català. Avui, els Jocs Florals de Cerdanya són una gran festa de la literatura i l’alcalde d’Alp, Ramon Moliner, parla orgullós del que han estat, del que són i del que representen aquests Jocs Florals.
 
Trenta-quatre edicions són moltes… Quin és l’origen d’aquest Jocs Florals?
Ramon Moliner.- Els Jocs Florals de Cerdanya neixen a l’Escola Bac de Cerdanya,  als anys 80, de l’empenta dels pares dels alumnes de l’escola Bac de Cerdanya i la motivació dels professors de la mateixa per tal de promoure l’escola en català.
 
Per què es compta des dels inics amb les escoles només?
Com he dit, els jocs neixen a l’escola Bac de Cerdanya i de seguida es va fer  que participessin altres escoles de la Cerdanya, així com l’Institut Pere Borrell i escoles de la Catalunya Nord. A més, es fa difusió de les bases perquè participin les comarques pirinenques veïnes del Ripollès, el Berguedà, l’Alt Urgell, la Vall d’Aran i altres comarques del Pirineu, com el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i l’Alta Ribagorça.
 
Ha estat fàcil mantenir-los amb aquesta alta participació?
Hi va haver uns anys en què la participació va disminuir una mica. Però en les darreres edicions ha anat augmentat any rere any. És un fet que ens omple d’orgull i cal agrair la col·laboració de les escoles que motiven a participar als seus alumnes i els animem perquè ho continuïn fent.
 
Hi ha diferència entre la participació de poesia i de prosa? Quina té més participants?
És difícil respondre aquesta pregunta, ja que la participació varia depenent dels anys. L’any 2014 es van presentar 89 obres de poesia i 140 de prosa; l‘any 2015,135 de poesia, 136 de prosa, i el darrer any, 117 de poesia i 229 de prosa. Ja pots veure que varia segons la inspiració dels escriptors.
 
Hi ha notícies de si algun guanyador d’aquests Jocs ha arribat a dedicar-se a la literatura?
Hem de destacar que s’han presentat als Jocs Florals de la Cerdanya autors que, sigui abans o després, han escrit  els seus propis llibres o han participat en llibres escrits a la comarca.
 
Quins són els premis? Els valoren els participants?
Dins l’apartat dels premis, sempre hem seguit una línia, realitzant petites variacions per captivar més l’atenció dels nens, amb guardons com càmeres de fotos, tauletes, càmeres esportives HD. A les categories, que corresponen als adolescents, es dóna un premi econòmic per incentivar la seva participació. Aquesta quantitat augmenta proporcionalment en les categories adultes.
 
L’any passat vau incloure la participació d’alumnes amb necessitats d’educació especial. Com va ser l’experiència?
Estem molt contents d’aquesta experiència, tant per la bona acollida que va tenir com per la satisfacció dels nois i noies que van ser guardonats i que segurament animarà a molt altres a prendre part en el concurs.
 
Alguna novetat en l’edició d’enguany?
No hi ha cap novetat. L’any passat es va establir la categoria dedicada a escriptors d’Educació Especial. Hem mantingut aquesta categoria de manera que formarà part de totes les futures convocatòries. Per a l’edició d’enguany, hem fet un esforç addicional per poder augmentar la participació d’autors de la Cerdanya sota administració francesa. I també hem editat el llibre que recull les obres de l’anterior edició.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.