Pànxing Cerdanya

20, abril del 2024

Search
Close this search box.

20, abril del 2024

Entrevistes – Cerdanya

Entrevista a Arantxa Moreno García, de la llibreria Open Books

Cerdanya
Entrevista a Arantxa Moreno García, de la llibreria Open Books
"Vull que l'experiència de comprar a Open Books sigui tan propera com sigui possible"
open books

Què vol dir estimar? I com es fa? A qui he d’estimar? I el feminisme, què és? Sóc realment jo mateixa o sóc producte d’uns estàndards que ens han imposat? Totes aquestes preguntes i moltes més són les que moltes vegades ens costa de respondre. Hi ha diferents maneres de trobar respostes, i una d’elles és a través de la lectura, el debat, compartir experiències i de mica en mica aconseguir eines per afrontar aquestes qüestions que ens assalten.

És aquí on entra en joc la nostra protagonista d’avui: la llibreria Open Books i la seva llibretera, l’Arantxa Moreno García. Gràcies a ella tenim a l’abast un punt de referència on trobar aquesta literatura que ens nodreix. De la mà de l’Arantxa, coneguem una mica millor la llibreria i tot allò que l’envolta i l’envoltarà (esperem i desitgem) ben aviat.


Explica’ns què és Open Books.

La façana d’Open Books és una llibreria basada en la diversitat i que vol trencar amb tots els estereotips socials. Vol posar a l’abast de la gent llibres amb un sentit crític envers aquests estereotips d’imatge, d’estima. En grans categories és una llibreria LGTBIQ+, però també és antiracista, antisexista, feminista. També hi tenen lloc llibres que promouen l’educació sexo-afectiva dels joves i infants, i els que promouen valors respectuosos.

La façana?

Sí. La llibreria és la part més visible, però també hi ha tota una segona capa formada per l’activisme i les trobades socials que volem impulsar i per les quals necessitem un espai físic on reunir-nos. Un cop en funcionament, volem que sigui un lloc on es puguin fer exposicions, presentacions de llibres, debats, xerrades i animar a la gent de la comarca i de fora d’ella a participar d’aquests àmbits.

En quin moment decideixes endegar una llibreria digital d’aquesta temàtica?

Jo crec que ho he somiat tota la vida. El que em va donar l’empenta final van ser un seguit de canvis en el pla laboral i personal. Trobava a faltar molt el fet d’abraçar la cultura, d’estar en contacte permanent amb ella. Aquesta enyorança era tan gran que em va portar a obrir la llibreria online. I des d’ençà que he anat aprenent l’ofici de llibretera de mica en mica. I és fascinant!

Què hi trobarà la gent que entri a la llibreria? He vist que el catàleg és molt extens!

És extens, però ha estat rigorosament seleccionat. Jo trio quin llibre entra i quin no, i sé perfectament què estic posant a dins la meva llibreria. També m’agrada poder donar sortida als autors i autores que s’autoediten els seus llibres. A part, s’hi pot trobar literatura de temàtica infantil, juvenil, ficció, no-ficció (tots els temes amb visió crítica), feminisme i educació sexual. També hi ha una petita part de “marxandatge” relacionat amb alguns llibres i una altra de jocs de taula inclusius.

I un apartat d’art, pot ser?

Sí, molt important (riu)! Vaig començar molt emocionada l’apartat d’art i amb el temps hi haurà moltes més autores i autors dins d’aquesta categoria. La idea és ampliar el catàleg i tenir obres d’artistes que reflecteixen diferents temàtiques que encaixen amb els nostres valors.

Com és l’experiència de comprar a Open Books?

Fins que no disposem d’un espai físic, la meva idea és que l’experiència sigui tan propera com sigui possible, que la gent de la Cerdanya pugui accedir a descomptes i que l’entrega sigui en mà.

Més enllà de la faceta de llibretera, també tens una d’escriptora amb el llibre En mi pedacito de universo: el amor es de colores.

És un llibre que forma part d’una col·lecció, que amb la feinada de la llibreria ha quedat una mica aturada. El amor es de colores parla de la diversitat en l’amor i s’adreça a un públic de 8 a 12 anys més o menys. El text s’acompanya amb les il·lustracions de l’artista peruana Alesia Lund Paz, amb qui col·laborar va ser tota una experiència. A part d’aquesta col·lecció també estic treballant en altres projectes com un recull de poesia eròtica. Vindran coses aviat!

Què et passa pel cap quan sents que a països propers com Itàlia o Hongria s’estan retallant drets a la comunitat LGTBI?

Em fa por i pena. Costa molt d’imaginar que els humans no siguem capaços de veure que vivim en una estructura social imposada que ve de molt enrere en el temps i que deixa entreveure que les maneres que tenim de relacionar-nos no funcionen i que tampoc s’adapten a tothom. Em fa molt mal veure que hi ha gent que no està desperta, que no vol acceptar que la sexualitat és diversa quan sempre ha estat així. Les persones vivim segons diferents nivells de consciència que condicionen el respecte i la tolerància vers els altres.

Oriol Bombardó Rosiñol

Si t’ha agradat llegir l’entrevista a Arantxa Moreno García, de la llibreria Open Books, també et pot interessar llegir Entrevista a Germain Malé, Carme Baulenas i Suzy Marie de la coral Les Camilleres.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.