Pànxing Cerdanya

19, juny del 2024

Search
Close this search box.

19, juny del 2024

Entrevistes – Cerdanya

Helena Fabra i Puig, de l’assessoria Vilar Riba & Fabra

Cerdanya
JURÍDIC1
Un cop a l’any, ves per on, ens toca dur a terme un exercici de sinceritat econòmica en forma de declaració de la renda. A vegades, moure’ns per aquest mar de consideracions legals i tributàries no és senzill, i encara menys si la situació social i econòmica dista molt de ser la desitjada. A aquest període de corredisses tributàries s’hi suma tota una necessitat anual de portar els números i la comptabilitat de les nostres empreses, i la perfecció d’aquesta ha de ser absoluta. En aquest punt que a més d’un i de dos ens provoca grans maldecaps, és on intervenen els assessors fiscals i comptables, que amb la seva ajuda ens deslliuren d’una bona feinada. Per conèixer una mica millor aquesta feina i com serà la declaració de la renda d’enguany, hem parlat amb l’Helena Fabra i Puig, economista i sòcia de l’assessoria Vilar Riba & Fabra de Puigcerdà.

Com neix l’assessoria Vilar Riba & Fabra? Quina història hi ha darrere?

Jo sóc d’aquí la Cerdanya, d’Alp. Vaig estudiar Ciències Empresarials i Administració i Direcció d’Empreses i vaig començar a treballar en el món de l’auditoria a Barcelona. Com que volia tornar a viure a la comarca, vaig pensar que seria una bona idea muntar un negoci que oferís serveis de comptabilitat, fiscalitat i auditoria, la meva especialitat, però també tenia clar que era molt jove i que volia donar un servei molt acurat i amb molta professionalitat.

Vaig veure que les coses no eren tan fàcils com m’havia pensat (riu). Va ser llavors que em vaig associar amb Vilar Riba, una assessoria vigatana amb la qual vaig treballar fins a l’any 2000. Aquest mateix any, vaig muntar l’assessoria aquí a Puigcerdà, juntament amb Vilar Riba com sempre he estat, i d’això ja fa vint anys.

Quins serveis oferiu?

Oferim serveis de comptabilitat i de fiscalitat, com poden ser declaracions de tota mena d’impostos. També oferim serveis jurídics, de consultoria i laborals, que coordinem juntament amb els professionals del grup Vilar Riba de Vic i Barcelona.

Si hem de fer auditories empresarials, també oferim aquest servei a través d’una empresa del grup Vilar Riba. Tota aquesta cartera de serveis està integrada entre Puigcerdà, Vic i Barcelona. Si cal la intervenció d’un professional més especialitzat per la naturalesa de l’acció a dur a terme, ho coordinem des d’aquí Puigcerdà, que és on tenim la confiança i la coneixença amb el client.

I quines són les qüestions que més us demanen?

En les àrees que més treballem és en la comptabilitat i la fiscalitat. Basem el nostre servei en l’assessorament permanent per tal d’ajudar el client a prendre la millor decisió en cada moment, com per exemple si ha de realitzar inversions en maquinària o algun immoble, demanar finançament, etc.

També fem anàlisis econòmiques i comptables dels estats financers dels clients de manera periòdica per analitzar la marxa del negoci, i a partir d’aquí, els ajudem a prendre decisions i planificar les accions a dur a terme d’acord amb les seves necessitats.

Helena Fabra i Puig, de l’assessoria Vilar Riba & Fabra
Helena Fabra i Puig, de l’assessoria Vilar Riba & Fabra

Així, la vostra tasca va més enllà de la comptabilitat.

Una cosa serien les tasques derivades de les obligacions fiscals i mercantils de l’empresa, que periòdicament ha de presentar uns impostos, legalitzar els llibres obligatoris i dipositar els Comptes Anuals al Registre Mercantil (en cas de societats) i per altra banda hi ha la part d’assessoria, que a mi personalment és el que més m’agrada fer. Les qüestions més mecàniques són importants, però la prevenció i l’assessorament són cabdals perquè els clients prenguin les decisions correctes en base els seus números.

Entrem a parlar de la declaració de la renda d’enguany. Com canviarà per culpa de la pandèmia i les seves conseqüències?

El més important a tenir en compte és que la gent que ha estat en ERTO, la gran majoria motivats pels efectes de la Covid, pot ser que no hagin cobrat imports correctes. Com que el SEPE encara està revisant els pagaments i enviant cartes demanant la devolució de la diferència als que han cobrat de més o han cobrat imports incorrectes, Hisenda té una informació que, en aquests casos, no és correcta i si ens refiem de les seves dades fiscals per fer la declaració i després es rectifiquen, haurem de fer la declaració dues vegades.

Així, què podem fer perquè això no ens passi?

Si tenim dubtes al respecte, el millor és esperar al final de la campanya per fer la declaració de la renda. Així, el que fem, és donar-li temps al SEPE perquè actualitzi les dades que facilita a l’administració pública d’hisenda i que la informació actualitzada es vegi reflectida a l’esborrany.

Assessoria Vilar Riba & Fabra
Assessoria Vilar Riba & Fabra

Si avui fem la declaració d’una persona que ha cobrat de més i la donem per bona amb les dades incorrectes, doncs l’haurà de tornar a fer quan la informació estigui actualitzada, amb els requeriments i les sancions que això pugui comportar si no ho fem correctament. De totes maneres, el SEPE s’ha compromès a actualitzar les dades al llarg de la campanya de declaració de la renda.

I en el cas de les subvencions?

Doncs també han de tributar. Les subvencions que s’han rebut com a ajut a l’activitat, tant de la Generalitat com d’ens locals, com que tenen aquesta consideració de rendiment i s’ha percebut de manera bruta, han de passar per Hisenda.

Quin consell ens donaries a tots a l’hora de fer la declaració?

El meu consell és que cadascú obtingui les seves dades fiscals, i si s’escau l’esborrany, i que comprovi que tot sigui correcte. Confirmar l’esborrany no implica que la declaració estigui ben feta i la responsabilitat és del contribuent.

S’ha de vigilar també amb el canvi que representa haver cobrat ERTO en cas que hàgim treballat només per una empresa perquè podem passar de no haver hagut de fer mai declaració per no estar-hi obligats (si cobrem menys de 22.000 €/brut l’any) a estar obligats a presentar-la per haver cobrat de l’empresa i de l’ERTO, perquè són dos pagadors, i el límit baixa a 14.000 €/brut per any.

Davant de dubtes, el més important és consultar un professional per estar ben assessorat al respecte i no cometre errors.

Si t’ha agradat llegir l’entrevista Helena Fabra i Puig, de l’assessoria Vilar Riba & Fabra, també et pot interessar Entrevista a Pastisseria Gil.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.