Pànxing Cerdanya

21, abril del 2024

Search
Close this search box.

21, abril del 2024

Entrevistes – Cerdanya

Javier Hernández, artesà pelleter

Cerdanya
4b2436dc73e463394d68351b16d2cf3f.jpg

Tornar a donar vida a aquell abric de pell, que un dia va portar la mare, a un jaquetó d’astracan o visó de l’àvia o aquell tres quarts de guineu que ens van regalar per una celebració molt especial és, no només recuperar una peça desfasada, sinó recuperar records, persones i, molts cops, també sentiments.

Refer una peça per fer-la més portadora, adaptant-la a dissenys actuals, aplicant transformacions que la faran única i diferent, o escurçar-la, o fer-ne d’una dues, és el que fa el pelleter Javier Hernàndez en el seu dia a dia, en un ofici que ha aconseguit convertir en art.
 
Així un abric de pell que ha perdut el seu ús perquè pesa molt, perquè el tall ha quedat antiquat, o la pell ha perdut la seva lluïssor pot tornar a reviure a les mans de Javier Hernández, l’artesà pelleter que aconsegueix la transformació i el converteix en un model modern per tornar-li a treure partit.
 
Un dels principals processos que segueix Javier Hernández per recuperar una peça de visó antiquada és rasar o despinçar les pells. Es tracta d’arrencar els pèls més llargs amb un aparell especial aconseguint deixar només el pèl curt del visó, d’aquesta manera l’abric baixa molt de pes i queda molt més tou i lleuger, amb un aspecte molt menys ostentós que el que llueix un abric de visó tradicional.
 
Un altre procés que cada dia es demana més és la reforma i actualització dels dissenys dels seus abrics antics. En aquest cas Javier Hernández els reforma i actualitza amb múltiples recursos, des d’abrics reversibles amb interiors de gavardina o de cuir, a combinats de peces davanteres de pell i mànigues de teixits tècnics, modernes armilles amb caputxa, modificar el sentit de les pells de l’abric original de vertical a horitzontal combinant-les amb cuir o teixits per treure d’un abric dues peces totalment noves i innovadores.
 
A aquests tractaments específics sobre les pells Javier Hernández comença la feina desmuntant tot l’abric per peces, mànigues, esquenes, parts davanteres, i ja amb les mesures exactes de la clienta, i segons el seu gust particular, es confeccionarà una nova peça lleugera, moderna i actual.
 
 
En definitiva amb un ofici que és pura artesania Javier Hernández dóna una nova vida a aquelles peces de pell que pensàvem que mai més podríem lluir. 
 
Com s’inicia un en un ofici tan específic?
El meu pare ja s’hi dedicava, feia transformacions d’abrics vells, com era sastre sabia desfer i tornar a muntar i ho va començar a fer amb pell, un ofici absolutament artesà. Jo de molt jovenet vaig començar ajudar, per tenir uns dinerets, i poc a poc vas descobrint que t’agrada. Et vas formant, vaig estudiar 3 anys a una escola de pelleteria on vaig fer disseny i patronatge i seminaris de classificació de pells al estranger. 
 
I com ofici té futur?
Home, amb 45 anys sóc un dels pelleters més joves de Catalunya, la qual cosa vol dir que és un ofici que perilla perquè sinó te l’ensenyen a casa o t’agrada molt i entres d’aprenent amb algú és difícil aconseguir els coneixements.
 
 
Com s’arriba a la clienta?
Jo degut a la tradició de casa meva ja en tenia moltes clientes del boca orella, però he intentat sempre buscar nous canals, la meva pàgina web va ser innovadora, ningú abans havia ensenyat els processos de feina i els secrets de com treballar la pell tant detalladament. Això agrada molt a la gent.
 
Veure una nova peça acabada és la millor satisfacció del seu ofici?
En part sí, però la satisfacció que sents quan arriba una clienta amb un abric que s’estima molt però amb molta pena perquè està fet pols i aconsegueixes fer una peça que li encanta, li veus la cara…. la satisfacció encara és més gran. Hi ha uns temes sentimentals soterrats que no saben com agrair-te. Segurament aquesta és la satisfacció més gran que em proporciona el meu ofici.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.