Pànxing Cerdanya

13, juliol del 2024

Search
Close this search box.

13, juliol del 2024

Entrevistes – Cerdanya

Jordi Rosell Ginesta, alcalde de Prats i Sansor

Cerdanya
00073c25017e2b17b3303bfd3435a224.jpg
“La Festa Major de Prats i Sansor és una de les de més èxit en assistència de la Cerdanya”.

Prats i Sansor és el municipi més petit de la comarca i es troba situat als seus límits històrics i geogràfics, pel coll de Saig, entre la petita (La Batllia) i la gran Cerdanya. Format pels nuclis de Sansor, Prats, Barri Capdevila i la urbanització “El Pla” té com a punts d’interès històrico-turístic, l’església romànica de Sant Serni i l’ermita de Sant Salvador, aquesta situada en un lloc envejable des d’on es domina tota la vall. A destacar, els treballs arqueològics del jaciment de Montlleó que representen unes ocupacions humanes al Pirineu de fa 15.000 anys.
 
Cal fer esment especial a la seva bona oferta gastronòmica i hotelera i a les diverses empreses de serveis, comercials i industrials situades al municipi;  juntament amb  les amplies zones de xalets de segones residències i  les moltes activitats agrícoles, ramaderes i d’hípica que encara es mantenen.  
 
Com a festes destacades, la festa de l’Aplec de Sant Salvador (6 d’agost), la Festa Petita Sant Serni (29 de novembre), la Festa de Sant Antoni Abad (17 de gener ), amb la benedicció dels animals i la Festa Major (primer cap de setmana d’octubre) en la que ens endinsa el seu alcalde, Jordi Rosell Ginesta.

 
Tota Festa Major té una advocació a un Sant. En el cas de Prats i Sansor quin és?
No s’invoca a cap Sant i se celebra el primer diumenge d’octubre. Sí que celebrem Sant Salvador el 6 d’agost, que és la capella que tenim aquí dalt, però no és la Festa Major. Per contra celebrem la Festa Petita per Sant Serni. 
 
Quin origen té aquesta festa, doncs?
Sempre s’ha fet el primer diumenge d’octubre però darrere no hi ha una motivació per honorar un Sant.
 
Quin és l’acte més tradicional de la festa?
Com a tradicionals podem considerar-ne el concert del diumenge, que cada any protagonitza l’orquestra Costa Brava, amb una afluència que supera les 500 persones. També en podem destacar el campionat de botifarra, i és que gairebé tothom s’emporta algun premi o petit obsequi.
 
I el més innovador?
El dissabte al matí es fa una cursa de bicicletes per a la mainada, i l’altre, que també és força innovador i està funcionant molt bé, és la gimcana, que cada any té més acceptació.
 
Es replantegen cada any l’esperit de la festa o prefereixen mantenir-la dintre de les seves tradicions?
Penso que, en general, és una festa que es conserva bastant com en els seus principis, però que a la vegada s’ha pogut posicionar bé amb totes les generacions. Això és així perquè, per exemple, el dissabte nit portem duos o quartets més aviat per a gent gran i després continuem amb grups de versions, una tendència molt actual i que agrada molt a les generacions més joves.
 
Engresqui a veïns i forans a visitar i gaudir de la seva Festa Major…
La Festa Major de Prats i Sansor és una de les de més èxit en assistència de la Cerdanya, potser perquè ja és de les darreres de la comarca. Tothom hi està convidat i serà molt benvingut. I com més serem, millor ho passarem!
 
Consulteu el programa de Festa Major aquí

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.