Pànxing Cerdanya

20, abril del 2024

Search
Close this search box.

20, abril del 2024

Entrevistes – Cerdanya

Pere Oliu Casamitjana, alcalde d’Isòvol

Cerdanya
bd6810439746b409a3342c80795e163d.jpg
“La Remullada a la pica és un dels actes més populars i divertits de la Festa”.

El municipi d’Isòvol té un emplaçament privilegiat dins de la Cerdanya. Al bell mig de la comarca, ofereix unes vistes magnífiques del paisatge extraordinari de la vall. Els pobles d’All, Isòvol i Olopte i els tres masos catalogats, El Mas Ravetllat, El Mas Meya i el Mas Forga, conformen el municipi. 
 
Per tot el terme, es troben vestigis de la història, testimonis de la cultura neolítica i de l’edat de bronze a les coves, restes de les estructures del poblat d’Alf o les ruïnes medievals a l’antiga rectoria d’All…. Un altre element destacable dins del patrimoni cultural són les esglésies romàniques de Santa Maria d’All, Sant Pere d’Olopte i l’ermita de Quadres. Finalment, al poble d’Isòvol es troba l’església neoromànica de Sant Miquel amb la seva rectoria.
 
Isòvol té una festa major per a cadascun dels seus nuclis. Així, si Olopte celebra la seva festa per Sant Pere a finals de juny i Isòvol, a finals de setembre per Sant Miquel, el nucli d’All ho fa per Santa Maria i aquesta és la festa que ens ha decidit mostrar l’alcalde Pere Oliu Casamitjana.

 
 Tota Festa Major té una advocació a un Sant o Santa, en el cas d’All quin és? Quin origen té aquesta festa?
En el cas d’All, l’església ret culte a la Mare de Déu. L’origen de la Festa Major d’All ve de molt antic, però no la tenim documentada. El dia central de la Festa és el 15 d’agost, data en què se celebra l’Assumpció de la Mare de Déu i a la qual està dedicada l’església romànica del poble. L’origen de les festes majors catalanes el podem trobar, com a mínim, a partir del segle XIII, i s’hi barregen elements religiosos i profans. En el nostre cas, la celebració es deu al culte a la nostra patrona. 
 
 Quin és l’acte més tradicional de la festa?
A la Festa Major d’All celebrem dos actes amb molta tradició i molt apreciats pels veïns i les persones que ens visiten. Un d’ells és la missa cantada a l’Església de Santa Maria d’All que celebrem cada 15 d’agost. És la missa de la Festa Major, amb l’acompanyament d’una orquestra, molt solemne i d’una gran bellesa. L’altre és l’esperada Remullada a la pica. Tenim la tradició que el dia dedicat a les activitats infantils, un cop finalitzades, tothom es mulli a la pica que hi ha a la Plaça Major d’All. Grans i petits es llencen perols d’aigua o es banyen directament a la pica, fins que tots queden ben remullats. És un dels actes més populars i divertits de la Festa.
 
 I el més innovador?
Sobretot les activitats pensades per als joves. És coneguda la Gimcana nocturna, en què els participants han de superar diverses proves disfressats. O la nit jove, normalment dirigida per algun DJ conegut. 
 
 Es replantegen cada any l’esperit de la festa o prefereixen mantenir-la dintre de les seves tradicions?
L’objectiu principal de la Comissió de festes d’All, que és l’entitat que organitza la Festa Major amb coordinació amb la regidora de festes del consistori, és que tothom en gaudeixi. Per això, organitzen i preparen activitats diverses, a vegades dirigides a un col•lectiu en concret, com els infants, però en general pensades perquè la gent hi participi i s’ho passi bé. És amb aquest esperit que cada any intentem combinar actes més tradicionals, com les sardanes o els balls de tarda i nit, amb altres més innovadors o esportius, com la Caminada Popular d’All. 
 
 Engresqui veïns i forans a visitar i gaudir de la seva festa major…
Tot el treball i esforç que requereix l’organització d’una Festa Major es fa amb la il•lusió que veïns i visitants gaudeixin el màxim possible. Els dies 12, 13, 14 i 15 d’agost celebrarem la Festa Major d’All 2017. Us convidem a participar i a fruir de totes les activitats que hem preparat i a conèixer el nostre poble i el nostre municipi, on trobareu un patrimoni cultural i natural de gran valor. Us desitgem un molt bon estiu i una BONA FESTA MAJOR!

 
Podeu consultar l'agenda de la Festa Major clicant aquí
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.