Pànxing Cerdanya

25, juny del 2024

Search
Close this search box.

25, juny del 2024

Entrevistes – Cerdanya

Ramon Moliner Serra, alcalde d’Alp

Cerdanya
23bc7d326c0d2fdc70bbe2921563ec38.jpg
“Alp no tindria una bona festa major si hi faltessin les sardanes, els balls i els concerts”.

Alp, municipi que comprèn també els nuclis de La Molina i Masella, s’estén des de la plana cerdana fins a l’alta muntanya. Acull dues estacions d’esports d’hivern de referència i una part del terme és inclosa dins els límits del Parc Natural del Cadí-Moixeró. Tot aquest marc incomparable converteix Alp en un municipi d’obligada visita pel seu atractiu turístic. S’hi pot gaudir d’una bona experiència fent un sender a peu, en bicicleta… o gaudint d’alguna de les competicions esportives. Alp és un poble actiu, amb múltiples activitats culturals i lúdiques per a totes les edats. Per Sant Pere celebra la seva Festa Major. El seu alcalde, Ramon Moliner, ens endinsa en aquesta festa. 
 
Tota Festa Major té una advocació a un Sant… en el cas d’Alp quin és? Quin origen té aquesta festa?
La nostra Festa Major és el 29 de juny, Sant Pere. Inicialment, l’església d’Alp estava dedicada a Santa Maria, tal com s’esmenta en l’acta de consagració de la Seu d’Urgell, en un document del segle X. Però en documents posteriors, apareix sempre sota advocació de Sant Pere, actual patró del municipi. 
 
Quin és l’acte més tradicional de la festa?
Els actes més tradicionals són els religiosos. Iniciem la Festa Major la vigília de Sant Pere amb el repicament de campanes i l’endemà la missa solemne en honor del patró. I Alp no tindria una bona festa major si hi faltessin les sardanes, els balls i els concerts. Cal destacar que en el ball de tarda del dia 29 sempre realitzem el tradicional ball de casats i el ballet d’Alp, un dels actes més esperats d’aquests dies. A més tenim actes per a tots els públics: jocs per a la mainada, correfoc per als més valents, nit jove, campionat de botifarra… 
 
I el més innovador?
Des de fa pocs anys celebrem un sopar popular a la fresca amb molt d’èxit i també la nit jove on sempre tenim actuacions de referència que engresquen joves i grans.
 
Es replantegen cada any l’esperit de la festa o prefereixen mantenir-la dintre de les seves tradicions?
A Alp volem mantenir les tradicions, perquè és important que les generacions que pugen coneguin la història del seu poble. No obstant això, sempre intentem adaptar-nos a les novetats per donar cabuda a tothom i fer una festa més atractiva.
 
Engresqui veïns i forans a visitar i gaudir de la seva festa major…
Des d’Alp us convido a tots a venir a la nostra Festa Major on podreu gaudir d’actes per a tots els gustos i totes les edats. I durant tot l’estiu tenim una agenda plena d’actes on no hi podeu faltar!
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.