Pànxing Berguedà

10, novembre del 2024

Search
Close this search box.

10, novembre del 2024

Entrevistes – Berguedà

Sergi Fernández i Ignasi Xandri, quan l’emprenedoria arriba a les postres

Berguedà
884d9f6e96cdb58d166d4e1b2c05b790.jpg

Dos joves berguedans impulsen una línia de gelats i pastissos d’autor per acostar noves propostes dolces al públic.

Tres mones de Pasqua inspirades en la festa berguedana per excel·lència, la Patum, però des d’un punt de vista nou. Aquesta és la proposta que presenten els integrants de Sherbet, Sergi Fernández i Ignasi Xandri, per aquesta Setmana Santa. Fa un any que han iniciat un projecte emprenedor dins del món de la xocolata i la pastisseria i, com no podria ser d’una altra manera, volen aprofitar que Catalunya és un país de tradicions dolces per donar-se a conèixer. Ho fan posant en valor tres dels seus elements identitaris: la qualitat, l’originalitat i la proximitat. 
 
Els dos joves berguedans s’han emmirallat en la Patum per fer les seves primeres mones però en aquest cas, no en cap de les comparses, sinó en les persones que fan que la imatgeria prengui vida per Corpus.  Sí, sí… estem parlant de tres ous de Pasqua vestits amb indumentària patumaire: un geganter, un guitaire i un portador de maça. “Volem aportar el nostre toc distintiu a les tradicionals mones, sense oblidar-nos de la forma típica de l’ou i amb la Patum com a reclam. Hem jugat amb les idees que ens han vingut al cap”, explica el pastisser Sergi Fernàndez. Per als joves emprenedors, és una idea que creuen que pot tenir continuïtat durant les festes del Corpus d’enguany. “Ara les vendrem per Pasqua, però segurament les oferirem també per la Patum, perquè creiem que poden ser un bon regal o unes postres originals per aquelles dates”. 
 
Més enllà de mones, els joves de Sherbet tenen entre mans d’altres creacions. Però què és Sherbet, s’estaran preguntant. Qui són i d’on vénen? Comencem pel principi. L’Ignasi Xandri i en Sergi Fernàndez són dos joves de 25 anys. Dos berguedans que tot i haver estat veïns des de petits, mai s’havien imaginat que acabarien engegant un negoci junts i molt menys, relacionat amb els gelats i els pastissos. Fa just un any que els seus camins es van unir per posar en marxa una idea que té molt recorregut, i ells, així ho creuen. 
 
 
En Sergi va estudiar restauració a l’escola d’hostaleria de Girona i després de passar per algunes de les millors cuines de Barcelona, França o Madrid –sense oblidar els seus inicis amb en Miquel Márquez al restaurant Sala- tenia clar que volia desenvolupar el seu propi projecte a Berga, casa seva. “Jo volia ser cuiner, però per aquelles coses de la vida estava estudiant empresarials”, relata. Va fer un pensament i va decidir plantar-se davant dels fogons, especialitzant-se des del primer moment en la pastisseria. “Sempre havia tingut clar que volia tenir un negoci propi però abans has d’aprendre molt i per a fer-ho has d’anar amb els millors”, assegura.
 
És per això que després de treballar amb el Miquel, va passar per la cuina del Celler de Can Roca, per l’obrador del pastisser Josep Maria Rodríguez i pels fogons del restaurant Tickets de Barcelona, entre d’altres. El jove cuiner va incorporar-se com a pastisser a la cuina del restaurant Estany Clar, ja al Berguedà, amb una estrella Michelin, on va sorgir l’oportunitat d’unir-se amb qui és ara el seu soci, l’Ignasi, el fill del Josep i l’Anna, les ànimes del reconegut establiment. “Vaig veure una escletxa amb la incorporació del Sergi a la cuina dels meus pares”, explica l’Ignasi, qui havia treballat en el camp de l’administració i la direcció d’empreses. “Aquí a l’Estany Clar teníem l’oportunitat d’engegar la nostra línia amb una infraestructura per treballar, però també amb una marca i un renom”, afegeix. I així ho han fet. Fa un any que caminen junts com a Sherbet, un projecte que asseguren que no s’hauria engegat sense l’Ana Lobato, la parella d’en Sergi, també dins del món de la gastronomia. 
 
Sherbet treballa elaborant la part dolça del restaurant Estany Clar, però també en una línia paral·lela que vol trencar la barrera que la població general té amb l’alta gastronomia i, concretament, amb una gamma de postres d’autor amb valor afegit. “Nosaltres volem endolcir el món amb una proposta nostra, única. Unes postres d’autor que són una aposta per l’alta gastronomia però amb l’objectiu de fer més petita la distància que hi ha entre aquest tipus de cuina i els berguedans”, expliquen.
 
Com? Es preguntaran. Doncs de moment traient al mercat una gran varietat de gelats que busquen cridar l’atenció dels comensals i demostrar que és possible que un bon gelat, artesà, de qualitat i amb sabors originals, entri a la taula de casa. 
 
Els primers passos els van realitzar amb l’elaboració d’aquests gelats, promocionant-los a fires i esdeveniments gastronòmics i també venent-los al públic general. Ara ja treballen per a cobrir la demanda que els ha sorgit de professionals del sector. “Ens hem trobat que hi ha restauradors que ens demanen el producte i comencem a servir-los per arribar allà on se’ns reclama”, destaquen. Elaboren des de gelats de sabors tradicionals com els de vainilla, nata o torró, a d’altres més poc habituals com els de llimona i alfàbrega, xocolata blanca amb pebre rosa, trompeta de la mort o fulla de roure. “És una cuina d’autor que intentem que sigui original”, asseguren. “Volem un producte de qualitat i amb textures i sabors que puguin sorprendre, però que puguin ser acceptats pel consumidor, sense excedir-nos, i amb una presentació única i que faci que els clients hagin de tornar-nos a buscar a nosaltres per repetir l’experiència”, afegeixen.
 
 
Després dels gelats, van arribar els torrons i ara, estan a punt de treure a la llum una nova línia de pastissos que també seguirà la seva filosofia. En volen un exemple? S’imaginen servir a taula, en un àpat familiar, un pastís amb forma de llimona fet amb llimona, xocolata blanca, alfàbrega i amb una magdalena d’oli d’oliva i pannacotta de cardamom al seu interior? Doncs estiguin atents a les novetats dels dos joves emprenedors. “Jo no em copio les receptes, busco el que a mi m’agradaria i com m’agradaria, i a partir d’aquí intentem que sigui realitat”, explica el pastisser. “A més a més, garantim productes de qualitat, un procediment totalment artesanal i una imatge molt acurada, que és molt important”, afegeix. On es poden comprar aquestes postres, es preguntaran. De moment, a través de la seva pàgina web (sherbet.cat), amb repartiment a domicili al Berguedà i diversos punts de venda a Catalunya, i físicament al restaurant Estany Clar.
 
Els dos joves tenen altres projectes entre mans i, segurament, corda per a molt temps. Una de les propostes que estan plantejant és la possibilitat d’obrir un espai de degustació durant la temporada d’estiu a la terrassa de l’Estany Clar, on oferiran els seus gelats i altres dolços. I, qui sap, potser algun dia seran els impulsors de la primera gelateria a Berga. De moment, però, són conscients de la realitat i, tot i que es mostren satisfets de la bona acollida per part dels seus compradors i del públic general, saben que han de continuar treballant. 
 
“De mica en mica volem aconseguir acostar el nostre producte a tothom. Hem vist, en algunes fires on hem participat, que la gent s’interessa pel que fem i que s’accepti que venguem una bola de gelat amb una crema del que sigui servida amb sifó i algun acompanyament, fugint de la típica terrina de gelat”, relaten. “I no només al públic més jove, sinó també a la franja de gent adulta que potser ens pensàvem que seria més complicat accedir-hi”, conclouen. 
 
Ah! I per què Sherbet? Per rememorar com va anomenar-se el primer gelat a l’antiga Pèrsia, el 400 abans de Crist.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp