Pànxing Cerdanya

19, abril del 2024

Search
Close this search box.

19, abril del 2024

Entrevistes – Cerdanya

Valentí Tuset, alcalde de Guils

Cerdanya
156b5a495756f6bef6a4849d0964148b.jpg
“Crec que conservar les tradicions no està renyit amb introduir novetats”.

Guils, format pels nuclis de Saneja, Sant Martí d’Aravo, Sant Martí de Cerdanya i Guils, és un petit municipi de només 317 habitants. Amb una bellesa de paisatges incomparables, Guils s’ha convertit en un lloc de visita turística excepcional. I un dels seus màxims atractius turístics són les pistes d’esquí nòrdic de Guils Fontanera. Un municipi abocat principalment al sector agrícola i ramader que fa força entenedor que la seva Festa Major estigui dedicada a Sant Isidre Llaurador. El seu alcalde, des de fa 2 any i mig, Valentí Tuset i Creus ens endinsa en aquesta Festa.
 
Tota Festa Major té una advocació a un Sant…. En el cas de Guils quin és? Quin origen té aquesta festa?
La nostra Festa Major és el 15 de maig, data que commemora la mort de Sant Isidre Llaurador, patró dels pagesos. Molts dels petits pobles de Cerdanya tenien antigament com a primera activitat professional l’agrícola i ramadera. Actualment ha canviat molt però.
 
Quin és l’acte més tradicional de la festa?
S’ha conservat la tradició, en aquest dia, de celebrar la Santa missa i també treure el Sant per fer la benedicció del terme en processó. Hi convidem sempre a totes les autoritats de la comarca i cossos de seguretat així com tots els veïns que, a la vegada, porten també els seus familiars i amics. Tothom s’hi aboca per col·laborar. Els més afortunats per portar el Sant, altres pel repic de campanes i tampoc no hi falta acordionista. Tot plegat resulta molt bonic i fidel a la tradició de cada any.
 
I el més innovador?
Tot i la solemnitat dels actes litúrgics, com és normal, també hi ha molta xerinola. Abans, tot els actes és feien el mateix dia. L’any passat ja es va allargar la festa a tot el cap de setmana, amb moltes activitats que van organitzar la fantàstica comissió de festes que tenim. Enguany hi ha previst, concurs de botifarra, jocs per nens i ball. I per nosaltres el correfoc crec que ha sigut la gran novetat, l’any passat va tenir molt èxit. Trobo que és molt participatiu i vaig veure que tothom s’ho va passar molt bé.
 
Es replantegen cada any l’esperit de la festa o prefereixen mantenir-la dintre de les seves tradicions?
Crec que conservar les tradicions no està renyit amb anar introduint novetats cada any per mantenir la festa més viva i amb una proposta d’actes per a totes les edats.
 
Engresqui a veïns i forans a visitar i gaudir de la seva festa major…..
Des de Guils de Cerdanya volem convidar-vos a tots a gaudir de la festa major “quants més serem més riurem”. Us hi esperem!!

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.