Pànxing Cerdanya

21, juliol del 2024

Search
Close this search box.

21, juliol del 2024

Esports – Cerdanya

Aspectes a considerar en plantejar-se una sortida a muntanya

Cerdanya
iStock-1144644574-1
Ara ve l’estiu, i junt amb la possibilitat de poder gaudir d’uns dies de vacances, és quan ve molt de gust sortir a fer activitats a la muntanya. Amb l’objectiu de reduir els riscos cal planificar bé les sortides, i valorar que els nostres objectius siguin assumibles i els seus riscos acceptables. Haurem de tenir en compte com actuar davant diversos factors, com les fortes pendents, tanques electrificades, animals, o agents meteorològics com la boira, la pluja, els llamps, el vent, la radiació solar. Aquests poden alterar, de manera brusca i considerable, les condicions ambientals i afectar la nostra temperatura corporal, cosa que podria causar lesions per fred (hipotèrmia i congelacions) o per calor (cop de calor). A més de l’entorn, les condicions personals sota les quals afrontem l’activitat poden afavorir l’aparició d’una altra sèrie de riscos que afectarien el seu desenvolupament, com ara el material i l’equip inadequats, la manca de forma física, la fatiga, lesions, malalties, deshidratació o una alimentació insuficient.

  Aquests consells van encaminats a reduir els riscos de les nostres activitats a muntanya, i també són aplicables a qualsevol activitat fisicoesportiva en el medi natural:

Coneix bé els teus propis límits en plantejar l’activitat que organitzaràs, o en què participaràs, segons el teu estat de forma. Si l’activitat es realitza en grup, caldrà valorar el nivell de tots els seus membres.

Prepara i tria el teu itinerari, ruta o sortida amb temps, calculant-ne els paràmetres bàsics: desnivells, distàncies, dificultats, horaris.

Equipa’t correctament, amb la vestimenta, calçat i elements de protecció adequats, segons l’entorn i l’època de l’any. No oblidis l’avituallament adequat, així com el material bàsic de primers auxilis, seguretat i supervivència.

Revisa la previsió meteorològica i les diferents variables, tenint en compte que els agents atmosfèrics influeixen en el terreny i, per tant, en la dificultat de l’itinerari, així com en l’equip a triar.

• Informa una altra persona, abans de marxar, de la ruta que realitzaràs, previsió horària i punts de sortida i d’arribada, dades del teu vehicle… Si vas en grup, facilita algun contacte. I assegura’t que el teu telèfon mòbil tingui bateria.

Si tot això et resulta molt molest, si no tens temps per preparar o escollir el teu itinerari, o si no vols dedicar-hi temps, però sí que vols gaudir d’un major coneixement del lloc, sempre pots participar en les activitats guiades que s’ofereixen a la comarca, amb guies de muntanya convenientment acreditats i titulats. I recorda que el dia 1 de juny, comença una nova edició del programa Cerdanya Senderisme de Salut, del qual trobaràs informació en el proper número del Pànxing, així com a les oficines de turisme de la comarca.

Jordi Pau Caballero i Oller 
Tècnic Esportiu en Muntanya Mitjana
Modern Nordic Walking Coach
Promotor de la Salut a través de l’Activitat Física

Més informació: 
Tel. 637 729 612 
www.cerdanyasenderisme
desalut.cat

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.