Pànxing Cerdanya

17, abril del 2024

Search
Close this search box.

17, abril del 2024

Esports – Cerdanya

Desmuntant tòpics – 1a part

Cerdanya
topics
Aquest primer article forma part d'una trilogia, que correspon a una síntesi refosa de la intensíssima i interessantíssima entrevista a Felipe Isidro, Catedràtic d'Exercici Físic i Salut, publicada al blog "Que la fuerza te acompañe", d'Alfonso M. Arce a l'ABC Blogs.

L’exercici bo és el pautat, programat i prescrit, dins un context obesogènic i de sedentarisme, en una societat on se cerca l’accés a multitud de serveis sense moure’s. La nostra societat cerca que la vida cada vegada sigui més fàcil, mostrant-se com una societat acomodatícia, que sembla que és incapaç d’entendre que el que ens manté en vida és, precisament, el moviment. Juntament amb aquesta actitud generalitzada, on de cada 10 persones, 7 no fan exercici, ens trobem que de les altres 3, 2 fan esport, i només 1 exercici pautat, programat i prescrit d’acord amb llurs possibilitats.

PRIMER TÒPIC – “Faig esport per posar-me en forma”. Cal aclarir que cal estar en forma per fer esport, i no fer esport per a posar-se en forma. Malgrat que l’esperança de vida vagi augmentant -81 anys en els homes, 84 anys en les dones-, els 12 darrers anys de la vida dels homes és sense salut, i en el cas de les dones, els darrers 16 anys. Les persones que no han estat actives en el decurs de la seva vida i no han fet exercici, acaben tenint malalties.

SEGON TÒPIC – “Ara estem millor alimentats, millorant la nostra esperança de vida”. Doncs el que resulta és que més aviat estem sobrealimentats i desnodrits, perquè no mantenim unes dietes racionals d’acord amb les nostres necessitats nutricionals i amb molts aliments que no nodreixen. També ens trobem que la majoria de professionals de la salut prescriuen el fet de caminar com a suficient: hi ha estudis que diuen que és a partir de 8.000 passes al dia que s’assoleixen beneficis.

TERCER TÒPIC – “Caminar és fer exercici”. Ull, caminar no és fer exercici físic, és activitat física. L’exercici ha de ser pautat i programat, i pot ser prescrit o dirigit, de cara a aconseguir uns objectius, treballant les diferents aptituds físiques bàsiques, i en ell podrem entrenar i fer treballar les nostres fibres musculars lentes, mixtes i ràpides -aquestes són les que es van perdent en el decurs dels anys-.

Continuarà en el proper Pànxing Tot Cerdanya.

Jordi Pau Caballero

Tècnic Esportiu en Muntanya Mitjana

Modern Nordic Walking Coach

Promotor de la Salut a través de l’Activitat Física

Més informació: Tel. 637 729 612 – www.cerdanyasenderismedesalut.cat

Si t’ha agradat llegir la 1a part de l’article Desmuntant tòpics, també et pot interessar llegir El Curling Puigcerdà acaba la seva participació a la Lliga Española amb una discreta onzena posició.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.