Pànxing Cerdanya

18, juliol del 2024

Search
Close this search box.

18, juliol del 2024

Esports – Cerdanya

Prepara la teva bicicleta per l’aturada de tardor-hivern

Cerdanya
bizi
A mesura que s'acosten els mesos de més fred a la nostra comarca, les sortides amb bicicleta es van tornant anecdòtiques per donar pas a esports hivernals com pot ser l'esquí o el surf de neu. La climatologia de la Cerdanya no és massa amiga de les dues rodes a finals de la tardor i a l'hivern, i abans que ens agafi desprevinguts i desprevingudes, us donem uns quants consells per guardar la vostra companya d'aventures en perfectes condicions.

Ben neta!

Un dels consells més importants que us podem donar és que, abans de tancar-la durant uns mesos al traster o garatge de casa, la deixem impecable. Hem de tenir en compte que la brutícia, especialment el fang i les restes vegetals, contenen una bona part d’aigua i per extensió, humitat. Aquesta humitat ha d’anar a algun lloc, i la part que no s’evapora passa a formar part de la nostra bicicleta en forma d’òxid. És per això que abans d’emmagatzemar-la, la netegem a consciència per evitar aquest mal mortal per moltes peces. I no estem parlant d’un cop de drap i avall que fa baixada, no. La rentada abans de plegar la bici ha de ser a consciència, fent especial èmfasi a aquells racons que sovint passem per sobre.

Per anar bé, s’haurien de repassar totes les parts mòbils, les grans damnificades pel rovell. Això vol dir desengreixar tota la transmissió: pinyonera, cadena, parts mòbils del desviador de pinyó i plats (si és el cas), plat (o plats) i bieles. Un cop ben netes, engreixar-les per evitar que la humitat s’hi dipositi. És bo també netejar rodaments i assegurar-nos que quedin ben secs i que no estiguin malmesos abans de desitjar-li bona nit durant un llarg temps a la “bici”.

Revisar-la

No és indispensable portar-la al taller abans de guardar-la si no és que presenta problemes importants. No obstant això, fer-li la revisió abans de l’aturada hivernal significa que quan el bon temps comenci a treure el cap i amb ell les ganes de sortir a pedalar, la nostra màquina de fer cames estarà a punt per rendir al màxim. A més, hi ha dies de tardor i hivern que els més valents i valentes també s’atreveixen a sortir: si us ho podeu estalviar, no cal passar temps innecessari a la intempèrie per culpa d’un canvi que fa el boig o unes pastilles que no frenen bé.

Vigila on la guardes

No sempre podem escollir on guardar la bicicleta, però si ets dels que ho poden fer, assegurat que sigui un lloc sec i no excessivament fred. Bé, tampoc cal que la facis dormir al costat del radiador. El pitjor que podem fer és guardar-la en un espai exterior, al descobert, ja que dormirà a mercè dels elements: MALA IDEA. Ha d’estar en un espai tancat, amb una humitat controlada. Si pot ser, és interessant poder penjar-la d’alguna manera que no faci malbé les llandes o el quadre, car si la deixem reposar sobre els neumàtics, ens haurem d’assegurar d’inflar-los de tant en tant per evitar deformacions d’aquests pel contacte amb la terra.

I l’últim consell, pels i les més “puristes”: hi ha qui diu que la bicicleta s’ha de guardar “sense tensió”. Això vol dir deixar els canvis al pinyó més petit, el desviador al plat més petit i amb les pinces de fre obertes. No serà per carantoines a la “bici”!

Si t’ha agradat llegir: Prepara la teva bicicleta per l’aturada de tardor-hivern, també et pot interessar Victòria clara de les noies del CG Puigcerdà contra Milenio Panthers per recuperar la segona plaça a la classificació.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.