Pànxing Cerdanya

19, maig del 2024

Search
Close this search box.

19, maig del 2024

Gastronomia – Cerdanya

La producció agrària ecològica

Cerdanya
ed672d1382c9430186e4ccc5b807479b.jpg
La producció agroalimentària ecològica és un sistema de producció d'aliments,  d'elevada qualitat, obtingut mitjançant les tècniques més respectuoses amb el medi ambient. Aquest mètode de producció no utilitza substàncies químiques de síntesi, com pesticides o fertilitzants, perquè es vol obtenir aliments naturals, saludables i amb totes les seves propietats nutritives. Els animals es crien amb accés a l'aire lliure, amb alimentació ecològica i sense utilitzar antibiòtics de manera preventiva.

a producció agroalimentària ecològica està regulada per una normativa de la Unió Europea que estableix les exigències en el camp de la producció vegetal i animal, l'elaboració i comercialització de productes alimentaris, així com el sistema d'inspecció, la certificació i l'etiquetatge. La certificació de l'activitat de totes les empreses que intervenen en l'elaboració d'un aliment ecològic permet que els consumidors d'aquest tipus d'aliments tinguin totes les garanties de la integritat ecològica dels productes certificats. A Catalunya, la inspecció i certificació dels aliments ecològics les realitza el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica.
 
Per a més informació podeu consultar la pàgina  www.ccpae.org
 
Per reconèixer un aliment ecolò-gic només cal recordar que a-quests s'identifiquen mitjançant els termes “ecològic”, “eco”, “biològic”, “bio” i “orgànic”, reservats en exclusiva als aliments obtinguts aplicant aquest sistema de producció.
 
A Catalunya la producció ecolò-gica és un sector productiu en expansió els darrers anys que ofereix unes interessants pers-pectives de creixement i de negoci. El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha establert un Programa de Foment de la producció agroalimentària ecolò-gica amb l'objectiu d'impulsar el creixement i la diversificació del sector, el desenvolupament de les iniciatives i activitats comercials, tant les orientades al mercat local com als mercats exteriors i la promoció del mercat interior de consum dels aliments ecològics. 
 
Per tal de desenvolupar el mercat interior de consum dels productes ecològics, facilitant el coneixement d'aquests aliments entre els consumidors, una de les actuacions de promoció ha estat la creació de la Setmana Bio Catalana per l'alimentació ecolò-gica, que es realitzarà fins el 8 de juny. Es tracta d'una iniciativa del sector ecològic català per tal d'agrupar actuacions amb l'objectiu comú de promocionar i donar a conèixer la producció i l'alimentació ecològiques, difondre-les i promocionar-les conjuntament. Per a més informació del tipus d'actuacions que s'han programat es pot accedir a la pàgina web www.gencat.cat/alimentacio/setmanabio . 
 
En tot aquest univers de la producció ecològica cal destacar que l'embranzida assolida a les terres de l'Alt Urgell i la Cerdanya ha provocat que en poc temps els operadors ecològics reconeguts hagin crescut exponencialment, així en aquests moments entre ramaders i agricultors ecològics i transformadors en trobem 30 d'inscrits a la comarca de l'Alt Urgell i 37 inscrits a la Cerdanya (podeu trobar les dades de tots els operadors ecològics al llistat d'operadors inscrits a la pàgina de la CCPAE).
 
Alguns productors ecològics de la comarca de la Cerdanya:
 
  • BIOPIRINEUS
Bellver de Cerdanya
calsemion@gmail.com
 
Engreixem i transformem vedells d'alta muntanya de Cerdanya en carn ecològica, donant un valor afegit apropant el nostre producte al consumidor a través de la venda de proximitat.
  • ABENUR
Prullans
margaritatorner@hotmail.com
 
Abel Torner i Núria Pujol van crear Abenur, la primera explotació certificada ecològica a Cerdanya, al 1989. Produïm cereal, patates i fem  recria d'equí i boví.
  • ecoPYRENE
Montellà de Cadí 
info@ecopyrene.com
 
Carn ecològica de la Cerdanya, produïm carn ecològica de vedella, directa del pagès al consumidor, garantint un producte saludable, autèntic i d'excel·lent qualitat.
 
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.