Pànxing Cerdanya

18, maig del 2024

Search
Close this search box.

18, maig del 2024

Gastronomia – Cerdanya

Petit homenatge a la Festa del Trinxat

Cerdanya
Festa del Trinxat
Aquest any, molts, trobarem a faltar una petita peça de l’engranatge que mou la quotidianitat puigcerdanenca i cerdana

Oriol Bombardó Rosiñol – En aquest “annus horribilis” que sembla que, malgrat el canvi de xifra, s’entesta a no abandonar-nos, la malauradament present pandèmia s’ha cobrat una nova víctima en forma de festa popular. Estimadíssima festa popular ens atrevim a dir. A causa de l’actual situació sanitària i l’evident quimera que és, a hores d’ara, conjugar masses de gent amb seguretat, la tradicional Festa del Trinxat de Puigcerdà s’ha vist abocada a la suspensió. A l’espera que l’any vinent puguem tornar a celebrar-la com es mereix, vo-lem recordar aquesta multitudinària cita i, humilment, homenatjar a totes i a tots els que la fan possible.

La unió fa la força

La Festa del Trinxat és un esdeveniment que va molt més enllà d’ocupar un meravellós diumenge. És una cita de poble, de comarca, que es comença a gestar, gairebé, l’endemà que s’hagi acabat la darrera edició. A vegades, de manera errònia, però comprensible, ens vénen al cap només les persones que veiem, les que podem observar com corren d’un costat a l’altre perquè tot surti a la perfecció. Darrere la tramoia, però, lluny del focus mediàtic que tot ho veu, hi ha el gruix de feina sobre el qual s’apuntala tota la celebració. Hi ha qui s’encarrega de la decoració, perquè fins al detall més minúscul sigui perfecte. Hi ha l’artista, que amb encert plasma l’essència de la festa en el cartell d’enguany. Hi ha l’equip de restauradors i cuiners, beneïts siguin, que ens delecten amb el millor trinxat i les rostes més cruixents, al mateix temps que, curosament, ens regalen un segon plat representatiu de les virtuts dels productes que ens dóna la nostra Cerdanya. Hi ha l’Ajuntament, el Patronat de Turisme i l’Associació de Cuina Pirinenca de Cerdanya. I tants i tants altres, que per molt que omplíssim pàgines i més pàgines, no aconseguiríem abastar tots els noms de persones, entitats i organitzacions que la fan possible. La festa i els que la gaudim com a comensals us ho devem tot.


Un trosset de nosaltres

En un any normal, si algú que acaba d’aterrar a la Cerdanya, a tres dies de la Festa del Trinxat, passegés pels voltants del campanar de Santa Maria, molt fàcilment es podria pensar que els Rolling Stones han decidit, d’una vegada per totes, actuar a la Vila. La cua de gent que s’agrupa a la porta del Patronat de Turisme des de primera hora del matí per aconseguir la seva entrada, és comparable al més multitudinari dels esdeveniments imaginables. Bé, potser hi estem posant més pa que formatge, però la idea general, és ben entesa per tothom. Aquesta devoció, convertida en tradició, per aconseguir un dels tiquets pel festí, ja forma part de la vida de multitud de cerdans, siguin de naixement o d’adopció. I és que aquest any, molts, trobarem a faltar una petita peça de l’engranatge que mou la quotidianitat puigcerdanenca, que se suma a la pèrdua de les que, des del març passat, alteren el tarannà de tots.


Molt més que un dinar popular

Aquesta cita ineludible pels bons amants de la teca i la rauxa és molt més que un àpat popular. I no ens referim al caràcter festiu aportat pel ball final. Parlem de tot allò que transcendeix l’acte en si. D’aquells valuosíssims intangibles que caracteritzen els grans esdeveniments. De la promoció de la comarca i la seva gastronomia. De l’immillorable aparador que suposa pels productes de la terra, conreats, cuidats i collits al costat de casa. Parlem dels restauradors de la comarca i les iniciatives que bars i restaurants duen a terme abans i després de la festa. Ens referim a la capacitat conciliadora, encara que sigui per uns instants, d’agrupar en un mateix lloc idees i visions polítiques, a vegades, als antípodes les unes de les altres. I tot plegat articulat al voltant d’un plat humil, fruit d’una terra dura, però agraïda amb qui la treballa, l’estima i la cuida.

Així doncs, ara només ens queda recordar amb afecte tot allò que la Festa del Trinxat ens transmet, i esperar amb il·lusió i esperança que l’any vinent, amb salut, ens puguem tornar a aplegar tots al voltant d’una taula i gaudir del plat per antonomàsia de la Cerdanya, juntament amb totes les coses bones que sempre l’acompanyen.


Si t’ha agradat llegir l’article Petit homenatge a la Festa del Trinxat, també et pot interessar llegir la recepta de Trinxat de Cerdanya.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.