Pànxing Cerdanya

12, juliol del 2024

Search
Close this search box.

12, juliol del 2024

Gastronomia – Cerdanya

Plantes de Cerdanya Verònica

Cerdanya
1000053370

Nom comú:
Verònica (Veronica polita) 

Descripció:
És una de les primeres plantes a florir, aquest any amb aquest temps tan estrany que tenim. A principis de març ja la teníem florida. És una planta molt petita que la podem trobar als camps i als nostres horts. La seva flor petita cobreix de blau trossets dels nostres camps. Realment, la flor és molt petita, però si la mirem detingudament veurem que és de gran bellesa.

Propietats:
La planta aporta tanins i elements amargs amb propietats astringents, digestives, aperitives i tonificants. Popularment s’ha usat com a reconstituent estimulant de l’apetit i reconstituent digestiu en dolors estomacals, utilitzant-la en coccions com a tractament per a diferents malalties gàstriques com ara: gastritis, indigestió, digestions pesades, úlceres gastroduodenals, flatulència, dispèpsies i inapetències. La seva cocció s’elabora amb mig litre d’aigua per 15 a 20 grams de la planta, i les seves fulles i flors es mengen fresques en amanides o el suc de la planta abans de cada menjar com un estimulant. Aquesta planta s’utilitza en forma de banys o cataplasmes calents per a reduir les malalties reumàtiques, incloent-hi la gota. Per a aquest tractament es pica un grapat de la planta fresca, es col·loca la mescla en un drap i es pressiona amb força per a obtenir el suc, i després es beu en quantitats d’uns 50 grams al llarg del dia unes quantes vegades. Conté qualitats calmants, ja que és una planta antitussígena, un tractament natural de les malalties respiratòries per al qual s’utilitza per al tractament de la tos, la bronquitis, l’emfisema pulmonar i l’asma. Les fulles presenten propietats antiinflamatòries i antiespasmòdiques. D’efecte balsàmic per als bronquis, les accions antiinflamatòries van bé pels patiments pulmonars. L’elaboració del suc posseeix propietats antibacterianes que s’utilitzen per a destruir els microorganismes que causen patiments de l’aparell respiratori.

Usos:
La Verònica també s’utilitza com a tractament de les malalties respiratòries, incloent la tos, la bronquitis, l’emfisema pulmonar i l’asma. Les fulles tenen propietats antiinflamatòries i antiespasmòdiques. També es pot utilitzar en la cuina per decorar amanides, postres (iogurt, mató, formatge) i macedònies.

Recepta del mes

Preparació:
No us donaré una recepta concreta, però sí que obriré la vostra ment perquè la feu servir a la cuina, ja que a part d’aportar molts beneficis al nostre cos, ens pot ajudar a fer molt vistosos els nostres plats. Incorporar fulles fresques a l’amanida i flors per decorar. Afegir les floretes a les postres com iogurt, mató o formatge. També es poden incorporar a la macedònia per donar-hi un toc divertit.

Olga Domingo
Descendent de trementinaires
Tel. 622 492 794 
@trementinaira3

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.