Pànxing Cerdanya

14, juny del 2024

Search
Close this search box.

14, juny del 2024

Notícies – Cerdanya

El futur Arxiu Comarcal de la Cerdanya disposarà de més espais i recursos adequats per preservar i donar a conèixer la documentació de tota la comarca

Cerdanya
arxiu comarcal
El nou edifici de l'Arxiu Comarcal de la Cerdanya preveu un espai de 1.500 m2 i tindrà una capacitat de 8000 metres lineals de documentació que permetrà preservar i donar a conèixer la documentació, pública i privada, de tota la comarca.

Aquest matí s’ha presentat el projecte del futur equipament de l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya, un dels primers arxius comarcals de Catalunya i el primer de l’Alt Pirineu. El nou emplaçament, un espai cedit per l’Ajuntament de Puigcerdà, es troba en una parcel·la al solar delimitat per la Ronda del Torreó, l’Avinguda dels Pirineus i la Baixada de Ca l’Aldran. Una ubicació estratègica, ja que és molt propera a l’estació de ferrocarril de Puigcerdà i a pocs minuts del centre. L’orientació de l’equipament permetrà un aprofitament molt eficient de la llum natural i la gestió eficient dels recursos energètics.

arxiu comarcal

Actualment els serveis tècnics de l’Ajuntament de Puigcerdà i del Departament de Cultura estan redactant el projecte bàsic i executiu que hauran de concretar les principals característiques, els costos i calendari.

A l’espera del document final, que estarà enllestit el pròxim mes de juny, està previst que les obres s’iniciin el 2024 i que finalitzin el 2025, amb un cost aproximat de 2,4 milions d’euros, a càrrec del Departament de Cultura.

L’Arxiu Comarcal de la Cerdanya va ser inaugurat l’any 1984. El 1989 es va ubicar a l’antic convent de Sant Domènec, al centre de la vila, on es troba actualment. Des del document més antic, escrit del Bisbe Oliva del 1027, fins a l’actualitat, l’Arxiu preserva un valuós patrimoni documental amb protocols notarials, documentació patrimonial, municipal i més de 300.000 fotografies de gran rellevància que permeten resseguir la història de la Cerdanya i el Pirineu amb els constants afers i relacions amb la Catalunya Nord. Actualment, té un volum de 1.057 metres lineals de documentació.

El nou centre preveu un espai de 1.500 m2 i una capacitat aproximada de 8000 metres lineals de documentació. L’increment més que notable de la capacitat d’emmagatzematge, juntament amb noves instal·lacions i recursos adequats, permetrà a l’Arxiu, preservar i donar a conèixer la documentació, pública i privada, de tota la comarca, tot oferint a la ciutadania i a les administracions, un nou espai on accedit al valuós patrimoni documental que preserva. Se seguiran criteris de sostenibilitat i accessibilitat a l’edifici per garantir un ús eficient dels recursos i el màxim confort per a les persones usuàries.

Com la resta d’equipaments destinats a arxiu i gestió documental que està impulsant el Departament de Cultura, aquest nou arxiu comarcal es modernitzarà amb les darreres tecnologies per tal de garantir la digitalització dels fons, i per tant, el seu accés universal.

D’acord amb el pla funcional, el nou equipament disposarà d’una sala de consulta, amb vistes al Cadí, amb 12 punts d’atenció al públic; una sala de treball per a la classificació; una sala de digitalització amb àmplies superfícies de treball pel tractament de la documentació, i una sala polivalent amb capacitat per a un centenar de persones. Pel que fa als espais de dipòsits, n’hi haurà un amb capacitat per a 8000 metres lineals de documentació, una sala de grans formats i una sala per a suports especials com la fotografia i els audiovisuals. A banda d’aquest espais de conservació, tractament i atenció al públic, el nou equipament disposarà d’un moll de descàrrega, sala de recepció, sala de desinfecció i magatzem de materials. La sala polivalent permetrà acollir actes com exposicions, jornades, tallers, etc. i tindrà una capacitat per a 80 persones. L’arxiu comptarà, també, amb una sala de digitalització equipada amb escàners i una estació de digitalització.

Si t’ha agradat llegir la notícia El futur Arxiu Comarcal de la Cerdanya disposarà de més espais i recursos adequats per preservar i donar a conèixer la documentació de tota la comarca, també et pot interessar llegir La 8a edició de GastroPirineus, les Jornades de Gastronomia i de Cuina dels Pirineus, se celebra els dies 11 i 12 d’abril a Port Ainé.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.