Pànxing Cerdanya

25, juliol del 2024

Search
Close this search box.

25, juliol del 2024

Notícies – Cerdanya

Com era la Cerdanya del segle XVII?

Cerdanya
foto_3726253
Pla de detall del llibre ‘La Cerdanya de 1603’ d’Anem Editors i una còpia del segle XVIII del manuscrit ‘Tractat del comtat de Cerdanya’ de Joan Trigall. Imatge del 25 de novembre de 2020 (Horitzontal).

Font: ACN Puigcerdà


Un nou llibre recull la visió geogràfica de la comarca abans del Tractat dels Pirineus i l’econòmica, basada en l’agricultura

Com era la Cerdanya del segle XVII? Concretament la del 1603. La resposta es pot trobar descrita des d’aquesta setmana en un nou llibre on s’ha transcrit íntegrament un manuscrit elaborat aquell mateix any pel mestre d’escola i capellà puigcerdanès Joan Trigall, el qual es conserva a la Biblioteca de Catalunya. El volum recull tant la visió geogràfica de la comarca, poc abans de la distribució territorial que va entrar en vigor amb el Tractat dels Pirineus de 1659, com l’econòmica, on destacaven activitats del sector primari com ara el conreu de blat o les pastures, entre d’altres.  L’obra, editada pels historiadors Erola Simon i Lluís Obiols i publicada per Anem Editors, també posa en context l’autor del document original i l’època en què es va fer.

El llibre ‘La Cerdanya de 1603: el Tractat del Comtat de Cerdanya de Joan Trigall’ conté tot el document d’aquest tractat. També se’n conserva una còpia del segle XVIII a l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya. Tot i que aquest text es coneix des de principis del segle XX i s’ha utilitzat diverses vegades per explicar com es vivia a la comarca en l’època moderna, mai s’havia editat sencer. Per aquest motiu, els autors del volum consideren que és clau per saber com era el territori en aquell moment. D’altra banda, un moment especialment delicat a causa de les guerres de religió i les constants incursions franceses.

 

El llibre ‘La Cerdanya de 1603’ d’Anem Editors i una còpia del segle XVIII del manuscrit – ACN
Amb vocació d’investigador

La directora de l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya, Erola Simon, una de les autores de l’obra, explica que Joan Trigall era una persona molt inquieta. Així doncs, una de les coses que volia saber era si les muntanyes de la Cerdanya eren les més altes del Pirineu. Així, al manuscrit que ara recull el llibre, s’explica la seva experiència pujant per una d’elles, suposadament el Carlit. Es tracta d’un pic de 2.921 metres d’altitud situat a l’Alta Cerdanya, dins el terme d’Angostrina i Vilanova de les Escaldes. Tot plegat es pot llegir gràcies a la incorporació a l’obra de tres cartes del mateix autor. Aquests texts els va adreçar al jurista i historiador Jeroni Pujades els anys 1610 i 1611.

Simon ha detallat que Trigall veia l’actual comarca de la Cerdanya com una zona rica. Trigall escriu sobre els seus conreus, el comerç i les activitats de caça i pesca, entre d’altres. En aquest sentit, destaca el fet que el blat era un dels productes que s’exportava i, en canvi, el vi provenia d’altres territoris. Mentre, dins l’àmbit ramader, les pastures d’ovelles eren les més habituals i una altra de les activitats principals era la de l’explotació de la fusta, que després es distribuïa a través del riu Segre cap a la plana de Lleida. La directora de l’arxiu també ha destacat l’elevat grau de descripció que fa Trigall de carrers, portes de la muralla i diversos elements de Puigcerdà.

Si t’ha agradat llegir la notícia Com era la Cerdanya del segle XVII?, també et pot interessar Els parcs naturals de l’Alt Pirineu i el Cadí-Moixeró ofereixen més d’una quarantena de propostes educatives.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.