Pànxing Cerdanya

16, juny del 2024

Search
Close this search box.

16, juny del 2024

Notícies – Cerdanya

Confinament perimetral de la Cerdanya

Cerdanya
foto_3738086
Pla general de l’entrada a Llívia (Cerdanya) des de Puigcerdà on hi ha un cartell que dona la benvinguda a l’enclavament. Imatge del 22 de desembre de 2020 (Horitzontal).
Control del tràfic de Mossos d'Esquadra

Font: ACN

La resolució, que ha entrat en vigor la passada mitjanit, també limita a sis les reunionsEl Procicat, a instàncies del Govern, va decidir el passat dimarts a la tarda procedir al confinament perimetral de la Cerdanya i el Ripollès. A partir de la passada mitjanit, ha començat el tancament en aquestes dues comarques de la restauració, la cultura (excepte museus i biblioteques) i les instal·lacions esportives que no siguin a l’aire lliure. La resolució té una durada de 15 dies, fins al 6 de gener. També limita les reunions a sis persones.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha reconegut que les mesures són “contundents”, però ha argumentat que la situació és “molt complicada” des del punt de vista epidemiològic, però també en el nivell assistencial, als hospitals de referència de Campdevànol i de la Cerdanya.


La conselleria de salut preveu ajudes per la Cerdanya i el Ripollès

Vergés ha remarcat que la incidència acumulada en els últims 14 dies és superior als 1.000 casos per 100.000 habitants en aquests dues comarques, amb velocitats de contagi molt altes i amb un percentatge de positivitat alt. A la Cerdanya voreja el 20%. A això, li ha sumat un “gran impacte assistencial” en els dos hospitals de referència. Ha remarcat que a l’hospital de Cerdanya hi ha una situació “complicada” amb 11 ingressats i 10 sanitaris en aïllament preventiu. “Són hospitals petits i no tenen llits de crítics”, ha recordat.

Una altra mesura especialment contundent és la reducció de deu a sis persones de les reunions tant en espais oberts com tancats durant les festes nadalenques. Una reducció que, a més, ha de respectar la reunió com a màxim de dues bombolles de convivència.

La consellera també ha explicat que es convocaran els consells comarcals respectius per treballar ajudes econòmiques per fer front a les pèrdues que experimentaran els diferents sectors afectats per aquesta tancament.


A la resta de Catalunya no es preveuen mesures abans del 28

La titular de Salut també ha remarcat que el comportament en aquestes dues comarques és “molt diferenciat” respecte al de la resta de Catalunya. Per això no es preveu estudiar si calen noves mesures a la resta del país abans del 28 de desembre. “Per sort no tenim un creixement exponencial com a principis d’octubre”, ha dit.

En aquestes dues comarques, ha continuat, s’han fet diferents actuacions i cribratges per comprovar in situ quina és la situació epidemiològica. El coordinador de la unitat covid-19, Jacobo Mendioroz, ha subratllat que hi ha la percepció epidemiològica d’un augment de la població en aquestes dues zones. Això podria haver infectat els propis residents. Ha matisat, però, que es tracta d’una hipòtesi, atès que no s’ha pogut lligar els diversos brots que s’han detectat en les darreres setmanes amb un cas únic.

Mendioroz ha afegit que des de fa dues setmanes segueixen en aquestes dues comarques brots en diversos àmbits com el familiar, o el laboral. N’hi ha hagut “en tot tipus d’activitats”, i normalment en poblacions petites Salut és capaç de “traçar-los fàcilment”. Mendioroz ha reconegut que “això ara no passa” i d’aquí que es pensi en la hipòtesi de l’augment de població. “Després de dues setmanes de bregar amb els brots prenem aquestes mesures. Abans que vagi a més és el més sensat”, ha indicat.


Entrada en vigor a mitjanit

Poble de Llivia

De la seva banda, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha explicat que les noves mesures decretades pel Govern entren en vigor aquesta mitjanit. Ha explicat després que es tracta d’una restricció total d’entrades i sortides (també de la interacció entre les dues comarques) amb les excepcions habituals de desplaçaments per motius laborals, sanitaris o de cura de menors o de persones dependents, entre d’altres.

Sí està permès travessar les dues comarques, sempre i quan el viatge comenci i acabi fora d’ambdues. Es podria anar del Barcelonès al Berguedà, per exemple, a través de la Collada de Toses, si fos el cas. Sàmper també ha explicat que les pistes d’esquí romandran obertes, per bé que es tancaran els serveis que s’ofereixen a les estacions.


Terrases restauració tancades

Pel que fa als comerços, es mantenen oberts els de primera necessitat, tal com és habitual. La resta hauran de limitar l’aforament al 30% de la capacitat. Els establiments de més de 800 metres quadrats també podran obrir amb aquest límit i, a més, reduint la superfície hàbil.

Per controlar que es compleix el confinament, els Mossos d’Esquadra i les policies locals dels diversos municipis d’ambdues comarques establiran dispositius tant a carreteres principals com secundàries, que implicaran la participació d’un centenar d’agents diaris durant els quinze dies que dura la mesura, segons ha explicat el comissari dels Mossos Juan Carlos Molinero.
Cues de diversos quilòmetres al túnel del Cadí per accedir a la Cerdanya

control mossos esquadra

El túnel del Cadí (C-16) ha registrat aquest dimecres cues quilomètriques de vehicles que volien accedir a la Cerdanya. Els Mossos d’Esquadra han parat un per un a tots els vehicles que hi passaven i els han demanat la documentació als conductors. Molts d’aquests que volien accedir han hagut de girar cua, obligats pels agents.

Un helicòpter dels Mossos també sobrevola la zona per controlar la circulació al peatge del túnel del Cadí. Aquest, però, no és l’únic control que la policia té ubicat a la comarca i n’hi ha d’altres repartits pel territori com ara a Martinet. Molts dels conductors portaven la documentació necessària per poder viatjar, però altres han hagut de girar argumentant que desconeixien el tancament perimetral.


Si has trobat interessant la notícia Confinament perimetral de la Cerdanya, també et pot agradar Primer dia d’obertura de les estacions d’esquí catalanes.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.