Pànxing Cerdanya

19, juliol del 2024

Search
Close this search box.

19, juliol del 2024

Notícies – Cerdanya

Consells per conèixer i evitar el ciberassetjament 

Cerdanya
iStock-1663930654
L’ús de les noves tecnologies en la nostra vida quotidiana ha creat noves formes abusives que s’aprofiten de la immediatesa i l’anonimat que ofereixen les xarxes. Aquest fenomen, conegut com a ciberassetjament, implica l’assetjament, persecució i control exercit per una persona sobre una altra mitjançant Internet. El cos de Mossos d’Esquadra ens ha proporcionat una sèrie de consells per conèixer i evitar ser víctimes d’aquests tipus de delictes.

La segona part de consells contra el ciberassetjament se centra especialment en els menors d’edat, abordant el ciberassetjament en els jocs en línia i oferint estratègies per protegir els nostres infants en els entorns virtuals. Dins d’aquests tipus de ciberassetjament els més habituals són el griefing i el childgrooming.

Griefing. 
En què consisteix?

El griefing o l’assetjament en jocs en línia té per objectiu molestar deliberadament la resta de jugadors dins d’una partida de videojoc en línia. Qui fa aquesta acció s’anomena griefer i s’encarrega de molestar un jugador per protegir o garantir l’èxit en la partida dels altres jugadors. Sovint aquestes situacions poden acabar en casos de ciberassetjament, amb l’impediment que el jugador accedeixi a recompenses, premis i recursos necessaris del joc, insultant-lo, vexant-lo i humiliant-lo pel xat del propi videojoc (en text o àudio). El griefing pot derivar en coaccions a les víctimes per obtenir credencials i contrasenyes per suplantar identitats o robar diners de comptes vinculats a la videoconsola o, fins i tot, en situacions de revelació de secrets.

Consells per evitar el griefing:

• En cas de ser víctima d’aquesta actuació, primer de tot, ignoreu l’assetjador.

• Si és possible, feu captures de pantalla, guardeu les partides o feu vídeos de la situació. Seran elements útils en cas que s’acabi denunciant davant la policia o el propi administrador.

• En el cas que la víctima sigui menor d’edat, cal que ho comuniqui a una persona adulta, que es denunciï el jugador o perfil de jugador a través del propi helpcenter del videojoc o bé per la web o aplicació.

• Si la situació no s’atura i existeix un perjudici real per a la víctima (patrimonial, físic o emocional), denuncieu-ho de manera presencial a comissaria si es donen les circumstàncies d’alguna tipologia delictiva.

Childgrooming. 
Què és?

En aquest tipus de ciberassetjament, l’autor és sempre una persona adulta que genera perfils falsos a les xarxes socials, en un xat, o altres, fent-se passar per un adolescent i iniciant una relació d’amistat i confiança amb el nen o nena que vol assetjar.

Consells per evitar el childgrooming:

 • Per evitar caure en el parany, no comenceu cap mena de relació amb persones que no són del vostre entorn o que no coneixeu.

• Recordeu i repasseu els hàbits cibersaludables en les vostres relacions amb internet.

Què has de fer si pateixes violència a través de les noves tecnologies?

• No et sentis culpable. Recorda que tu no podies saber les males intencions de l’assetjador. Per tant, l’únic que està cometent un delicte, l’únic culpable, és l’assetjador.

• No destrueixis les proves de l’assetjament (converses, correus, fotos). De vegades, el sentiment de culpabilitat et porta a destruir tot això perquè no et descobreixin o per no recordar el que t’està succeint. És important conservar aquestes proves perquè li serveixin a la policia per trobar l’assetjador i demostrar el delicte.

• Si ets menor d’edat, demana ajuda a una persona adulta. Tot i que sentis vergonya o culpabilitat recorda que l’única persona que et pot ajudar a sortir d’aquesta situació és un adult de confiança.

• Pren mesures legals. Denuncia. Col·labora amb els teus pares o amb una persona adulta de confiança a l’hora de posar la denúncia. Això és important per posar fi a la situació d’assetjament.

    Mossos d’Esquadra

Parlem de consells de seguretat sobre ciberassetjament

El primer dimecres de cada mes a les 12h podreu sentir el programa.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.