Pànxing Cerdanya

16, juny del 2024

Search
Close this search box.

16, juny del 2024

Notícies – Cerdanya

El 5G arribarà a la Cerdanya per Alp

Cerdanya
alp1

La companyia de telefonia Telefónica desplegarà el 5G a 63 municipis de les comarques gironines abans de finals d’any. Una de les poblacions escollides per a fer-hi arribar la nova tecnologia de telecomunicacions és Alp. D’aquesta manera es converteix en el primer poble a la nostra comarca a gaudir del 5G.

La companyia responsable del desplegament està treballant amb les últimes generacions de ràdio que permeten el doble ús 4G i 5G. Ho fan amb l’objectiu de fer-lo arribar des del primer moment al màxim de població. En aquesta fase inicial es llança la xarxa 5G amb arquitectura NSA (Non Stand Alone) per a poder desplegar la xarxa 5G SA (Stand Alone) quan la tecnologia estigui plenament disponible després de l’estandardització. Així mateix, aquest desplegament primerenc està fent ús dels emplaçaments i infraestructures actuals.

L’arribada del 5G coincidirà en el temps amb les darreries de la implantació de la fibra òptica a la nostra comarca, suposant un salt qualitatiu endavant pel que fa a les telecomunicacions. Aquest avenç repercutirà molt positivament en les empreses i els negocis cerdans. Tanmateix, l’experiència dels usuaris en l’àmbit personal i domèstic també es veurà reforçada positivament.

Telefónica ha començat les actuacions a la ciutat de Girona i a Olot i Camprodon. Tanmateix, pretén anar ampliant de manera progressiva la cobertura a la demarcació gironina i, de mica en mica, abastar finalment el 67% del territori provincial. Així doncs, el 5G arribarà a la Cerdanya per Alp, però s’estendrà per la comarca gradualment.

Què és el 5G?

La denominació 5G fa referència a la cinquena generació de tecnologia mòbil. La primera va suposar el naixement d’una nova manera de concebre la comunicació, permetent per primera vegada l’intercanvi d’informació sense fils entre dos telèfons. La segona generació va incorporar els SMS, mentre que la tercera va suposar el veritable salt. Amb el 3G vam poder navegar per internet i amb la quarta generació, el 4G, va arribar la banda ampla, i amb ella una navegació ràpida i estable.

Amb el 5G, les regles del joc canvien. L’avenç més significatiu serà la velocitat, ja que es podrà navegar fins a 10 gigabytes per segon, deu vegades més ràpid que amb la fibra òptica. Això es tradueix en descàrregues que duraran segons o fraccions de segon, multiplicarà exponencialment la capacitat de les autopistes de la informació i possibilitarà que objectes quotidians com electrodomèstics o els vehicles es connectin amb nosaltres i entre ells en temps real.

Si t’ha agradat llegir la notícia El 5G arribarà a la Cerdanya per Alp, també et pot interessar Puigcerdà ampliarà la biblioteca municipal.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.