Més de tres-centes persones han participat durant quatre mesos en tasques de millora dels boscs en un context complicat des del punt de vista sanitari
El Projecte Boscos de Muntanya ha sabut adaptar-se a les condicions socials i sanitàries que marquen el nostre dia a dia i mantenir viva la seva tasca de gestió dels recursos naturals de les muntanyes del Pirineu Català. Així, el bosc i el voluntariat s’imposen al virus.
Fent gala d’unes capacitats imaginatives, organitzatives i d’adaptació notables, el projecte ha pogut mantenir els dos fronts d’actuació previstos per enguany. El primer, a la vall d’Esterri de Cardós i Massís de l’Orri, al Parc Natural de l’Alt Pirineu al Pallars Sobirà. El segon a Espinavell, al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser al Ripollès.
L’actuació en xifres
En total, l’entitat ha comptat amb la participació de més de tres-cents voluntaris durant disset setmanes, que es tradueix en prop de 17.000 hores de feina. Malgrat la magnitud d’aquesta campanya, la bona organització i la responsabilitat dels participants, ha permès que no s’hagi detectat cap cas de Covid-19 entre els col·laboradors.
La campanya d’enguany deixa unes xifres d’impacte molt positiu pel bosc. S’han recuperat cinc quilòmetres i mig de camins i gairebé dues hectàrees de pastures. S’han aclarit onze hectàrees de sol per a millorar-ne l’hàbitat amb tres objectius principals. Un és condicionar el bosc per al futur. L’altre, garantir la producció sostenible de fusta. Finalment, protegir l’hàbitat del gall fer, espècie amenaçada a casa nostra. Tanmateix, s’han construït setze metres de murs de pedra seca, un abeurador, un pont i un mur de contenció mitjançant tècniques de bioenginyeria.
Per complir la normativa sanitària vigent es va reduir la mida dels equips i es van crear grups de convivència estables i tancats. També es desinfectava constantment el material i els espais. En tots els casos, la resposta dels participants va ser excel·lent.
Premiant la feina ben feta
Enguany, la European Outdoor Conservation Association (EOCA) ha premiat la tasca del Projecte Boscos de Muntanya amb un dels premis destinats a projectes de recuperació i conservació del patrimoni natural. L’associació europea l’ha escollit d’entre 120 projectes d’arreu del món.
La EOCA considera que el projecte català presenta un “entusiasme i dedicació inspiradors a la seva causa de protecció i cura dels entorns dels boscs”.
Malgrat l’impacte de la pandèmia, els responsables del projecte són optimistes pel que fa a la seva continuïtat. De fet, no veuen com un fet negatiu la reducció dels grups de treball motivat per la pandèmia, sinó com una oportunitat per treballar de manera més propera i amb un grau de qualitat encara més elevat.
Si t’ha agradat llegir la notícia El bosc i el voluntariat s’imposen al virus, també et pot interessar llegir El Consell Comarcal de la Cerdanya estudia el transport públic de la comarca.