Pànxing Cerdanya

29, febrer del 2024

Search
Close this search box.

29, febrer del 2024

Notícies – Cerdanya

El bosc i el voluntariat s’imposen al virus

Cerdanya
Projecte-Boscos-de-Muntanya-4

Més de tres-centes persones han participat durant quatre mesos en tasques de millora dels boscs en un context complicat des del punt de vista sanitari

El Projecte Boscos de Muntanya ha sabut adaptar-se a les condicions socials i sanitàries que marquen el nostre dia a dia i mantenir viva la seva tasca de gestió dels recursos naturals de les muntanyes del Pirineu Català. Així, el bosc i el voluntariat s’imposen al virus.

Fent gala d’unes capacitats imaginatives, organitzatives i d’adaptació notables, el projecte ha pogut mantenir els dos fronts d’actuació previstos per enguany. El primer, a la vall d’Esterri de Cardós i Massís de l’Orri, al Parc Natural de l’Alt Pirineu al Pallars Sobirà. El segon a Espinavell, al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser al Ripollès.

 

S’han construït, entre altres, setze metres de murs de pedra seca, un abeurador i un pont – Projecte Boscos de Muntanya
L’actuació en xifres

En total, l’entitat ha comptat amb la participació de més de tres-cents voluntaris durant disset setmanes, que es tradueix en prop de 17.000 hores de feina. Malgrat la magnitud d’aquesta campanya, la bona organització i la responsabilitat dels participants, ha permès que no s’hagi detectat cap cas de Covid-19 entre els col·laboradors.

La campanya d’enguany deixa unes xifres d’impacte molt positiu pel bosc. S’han recuperat cinc quilòmetres i mig de camins i gairebé dues hectàrees de pastures. S’han aclarit onze hectàrees de sol per a millorar-ne l’hàbitat amb tres objectius principals. Un és condicionar el bosc per al futur. L’altre, garantir la producció sostenible de fusta. Finalment, protegir l’hàbitat del gall fer, espècie amenaçada a casa nostra. Tanmateix, s’han construït setze metres de murs de pedra seca, un abeurador, un pont i un mur de contenció mitjançant tècniques de bioenginyeria.

Per complir la normativa sanitària vigent es va reduir la mida dels equips i es van crear grups de convivència estables i tancats. També es desinfectava constantment el material i els espais. En tots els casos, la resposta dels participants va ser excel·lent.

 

El bosc i el voluntariat s’imposen al virus
L’actitud i predisposició dels cooperants ha permès que no s’hagi donat cap cas de Covid-19 – Projecte Boscos de Muntanya
Premiant la feina ben feta

Enguany, la European Outdoor Conservation Association (EOCA) ha premiat la tasca del Projecte Boscos de Muntanya amb un dels premis destinats a projectes de recuperació i conservació del patrimoni natural. L’associació europea l’ha escollit d’entre 120 projectes d’arreu del món.

La EOCA considera que el projecte català presenta un “entusiasme i dedicació inspiradors a la seva causa de protecció i cura dels entorns dels boscs”.

 

El projecte ha reunit més de tres-centes persones, traduït en 17.000 hores de treball – Projecte Boscos de Muntanya

 

Malgrat l’impacte de la pandèmia, els responsables del projecte són optimistes pel que fa a la seva continuïtat. De fet, no veuen com un fet negatiu la reducció dels grups de treball motivat per la pandèmia, sinó com una oportunitat per treballar de manera més propera i amb un grau de qualitat encara més elevat.

Si t’ha agradat llegir la notícia El bosc i el voluntariat s’imposen al virus, també et pot interessar llegir El Consell Comarcal de la Cerdanya estudia el transport públic de la comarca.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.