Pànxing Cerdanya

6, novembre del 2024

Search
Close this search box.

6, novembre del 2024

Notícies – Cerdanya

Els festivals cerdans resisteixen l’embat de la Covid-19

Cerdanya
PRG_1982

Cap festival s’ha salvat de patir modificacions en els programes que, de no ser per la situació actual, els hauria agradat oferir

El passat dijous 23 de juliol es van presentar a l’Ajuntament de Puigcerdà els festivals cerdans que resisteixen l’embat de la Covid-19. Es tracta del Puigcerdà Music Festival, el Festival Transfronterer Puigcerdà Bourg-Madame, el Festival de Música de la Cerdanya i l’Onzè Festival Internacional de Cinema de Cerdanya.

L’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha volgut remarcar que “l’activitat cultural, si es fa respectant les normes i de manera correcta, es pot mantenir”. Tanmateix ha recalcat que “la cultura ens pot ajudar a fi de bé en la gestió complicada d’aquest temps que ens ha tocat viure”.

Puigcerdà Music Festival

Fins ara, en les adicions anteriors, s’articulava un certamen estructurat en dues parts diferenciades però interconnectades al mateix temps. Per un costat s’oferia el curs d’estiu d’excel·lència que aplegava alumnes de totes les nacionalitats. Evidentment, enguany, aquesta mobilitat internacional és impossible.

La segona branca del festival que sí que es mantindrà, amb les modificacions obligades, serà la dels concerts. En aquesta edició hi podrem sentir tocar músics de Geòrgia, Ucraïna i Polònia. No obstant però, resta per confirmar l’assistència d’intèrprets israelians.

Els aforaments de les diverses localitzacions on es duran a terme els concerts també es veuran afectats. Tant els recitals que es fan al Casino Ceretà, a l’església o al Museu Cerdà, comptaran amb un nombre limitat de seients que respectaran les mesures de distanciament.

Tanmateix, els concerts dels dies onze i tretze d’agost es retransmetran en directe per streaming pel canal de YouTube del festival.

Com a novetat destacada, es faran tres micro concerts els dies dotze, catorze i setze d’agost al balcó de l’Escola de Música Issi Fabra de Puigcerdà. Laia Martín, organitzadora del festival, també ha volgut destacar el canvi de format dels concerts. “Segueix sent música de cambra, però en aquesta ocasió hem volgut que el protagonisme passi del pianista solista als instruments de corda”, explica Martín.

Les entrades anticipades ja es poden adquirir a l’Oficina de Turisme de Puigcerdà i a la pàgina web del festival, on també podeu consultar el programa d’actuacions.

 

Festival Transfronterer Puigcerdà Bourg-Madame

El projecte comú entre l’Ajuntament de Puigcerdà i la mairie de Bourg-Madame també se celebrarà finalment. El festival més eclèctic de tots els que s’han presentat, mantindrà la seva programació sempre enfocada a un públic divers. Música d’estils variats, teatre, dansa o espectacles de màgia divertiran i entretindran des del més petit al més gran.

Aquest esdeveniment vol ser una mostra més de la coordinació i cooperació transfronterera entre les dues viles. “Tenim mil connexions no només per proximitat sinó per voluntat”, recalca l’alcalde de Puigcerdà, al mateix temps que afegeix que la cultura també ha de formar part d’aquesta cooperació, més enllà de temes “molt menys prosaics” com la sanitat, el turisme o determinats serveis.

La gran incertesa sobre la celebració amb normalitat, resideix paradoxalment en aquesta realitat transfronterera. L’organització està molt pendent de l’evolució d’un possible tancament de fronteres que faria que el festival perdés aquest tret característic. Ara bé, els actes a costat i costat de frontera no perillen.

La tinent d’alcalde i regidora de Relacions i Assumptes Transfronterers de l’Ajuntament de Bourg-Madame, Neus Garcia, ha volgut deixar clar que totes les animacions que es fan en territori francès “tenen un hàndicap afegit pel fet d’haver de passar per un filtre, que és la prefectura, que no ens ha deixat programar tots els actes que hauríem volgut”. La proposta inicial de l’ajuntament francès va ser de sis espectacles que finalment han quedat reduïts a tres.

La novetat principal d’enguany és la incorporació d’un nou escenari: Càldegues. Els dos concerts de música clàssica tindran lloc als jardins de darrere l’església de Sant Romà.

Les entrades es poden aconseguir a la web Codetickets, a l’Oficina de Turisme de Puigcerdà o a taquilla una hora abans de l’espectacle.

Festival de Música de Cerdanya

La trenta-novena edició del Festival de Música Vila de Llívia i quarta edició del Festival de Música de la Cerdanya torna un estiu més per inundar la comarca amb música clàssica simfònica, soul i cançó d’autor catalana.

L’alcalde de Llívia, Elies Nova, ha volgut recordar que “ens trobem segurament davant l’edició més austera del festival”. Dels dotze concerts que s’havien programat inicialment, ha quedat reduït a 8. La major part dels fons destinats al festival i a la festa major s’han utilitzat per fer front a la pandèmia de Covid-19. A més a més ha recalcat que “tot el benefici que es pugui treure de la venta d’entrades anirà destinat a engrossir aquesta partida Covid per a fer front a la situació que estem vivint”.

Per culpa d’aquesta situació, els ingressos dels ajuntaments de Cerdanya han caigut i les despeses per fer front a la situació s’han incrementat. És per això que Piñeira, ha deixat molt clar que el que s’ha intentat és que el festival tingues cost zero per als consistoris implicats.

Això s’ha aconseguit a través de les aportacions fetes per l’administració publica: Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona. També hi juga un paper cabdal el capital privat provinent de Sorea i l’Obra Social de La Caixa.

Els dos alcaldes han deixat molt clar que austeritat no vol dir falta de qualitat. Malgrat les retallades en el pressupost, el festival seguirà sent igualment de potent.

Es poden comprar les entrades a la web Codetickets i a les Oficines de Turisme de Llívia i Puigcerdà.

Els festivals cerdans resisteixen l'embat de la Covid-19

XI Festival Internacional de Cinema de Cerdanya

 

Igual que tots els altres certàmens que hem fet referència anteriorment, el Festival Internacional de Cinema de Cerdanya s’ha hagut d’adaptar a l’escenari actual. No obstant però, el festival continua creixent. De fet, aquest any, el FICC serà l’epicentre dels festivals de cinema en català presencials.

Enguany s’han rebut gairebé tres mil pel·lícules a concurs, s’han seleccionat cent vuitanta-vuit films i se’n projectaran dos-cents.

Com a novetat d’aquest any, s’han habilitat dues sales de projecció més, que seran a l’aire lliure. El director del festival, Jordi Forcada, ha explicat que s’ha pres aquesta decisió per a “donar a la gent una alternativa d’espai obert que es jutja més segur”.

El ventall de pel·lícules que es presenten, és més ampli que en edicions anteriors. Gràcies a un ajut atorgat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat, els membres del Cerdanya Film Festival han pogut subtitular ells mateixos els films en llengües estrangeres.

S’organitzarà també un laboratori de creació a l’Aula de Natura de Cortariu, a Bellver de Cerdanya. Trenta-un joves cineastes experimentaran amb els seus projectes audiovisuals en un ambient de muntanya.

Un dels promotors del CFF és el Grup de Recerca de Cerdanya, que paral·lelament organitza un cicle de xerrades al Museu Cerdà durant els mesos de juliol i agost.

Al web del Cerdanya Film Festival podeu adquirir les entrades i consultar els horaris i llocs de les projeccions.

Els festivals cerdans resisteixen l'embat de la Covid-19

Si t’ha agradat llegir l’article Els festivals cerdans resisteixen l’embat de la Covid-19, et pot interessar llegir la programació d’activitats a la revista Pànxing Tot Cerdanya.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp