Pànxing Cerdanya

12, juliol del 2024

Search
Close this search box.

12, juliol del 2024

Notícies – Cerdanya

GUILS DE CERDANYA PROJECTA LA MILLORA INTEGRAL DE LA SEVA XARXA D’AIGUA

Cerdanya
dipositaigua
L’Ajuntament vol rebaixar els nivells d’arsènic dels dipòsits municipals i proposa, a més, la digitalització de la gestió de l’aigua, per tal de tenir el control dels cabals i les cloracions a partir de la telegestió

L’Ajuntament de Guils ha presentat, recentment, a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), el projecte de millora integral de la xarxa municipal de l’aigua. Es tracta d’un ambiciós projecte que supera els 500.000 euros d’inversió i que l’execució del mateix està subjecte a les ajudes i a les subvencions que l’equip de govern ha sol·licitat a l’ACA i a la Diputació de Girona.

El projecte, redactat per l’enginyer Joan Gurrera Lluch (empresa Urbeg), representa una intervenció integral en el sistema municipal de l’aigua, amb el propòsit de facilitar la gestió de la xarxa i suprimir el nivell d’arsènic que afecta cinc dels set dipòsits municipals.

Gurrera explica que el projecte presentat a l’ACA incideix en diferents aspectes. “Per començar, la idea és perforar i equipar un nou pou a Fontanera –actualment, ja n’hi ha un–, a una profunditat de 120 metres, on se sap que hi ha una quantitat important d’aigua freàtica, de molt bona qualitat”. “Aquesta aigua -afegeix Gurrera– ens servirà per a reomplir els dipòsits municipals actuals aconseguint que els nivells d’arsènic avui existents es modifiquin a la baixa. És a dir. No caldrà fer una inversió costosa econòmica per a depurar els dipòsits –inicialment s’havia pensat en un tractament específic, i la instal·lació de dues estacions de tractament d’arsènic, amb el cost afegit del posterior manteniment–, ja que n’hi haurà prou amb deixar entrar l’aigua neta de Fontanera que farà disminuir la presència de l’arsènic als dipòsits”. L’aigua neta farà que el nivell d’arsènic es redueixi per sota dels 10 PPB (parts per bilió), que és el que marca i recomana la normativa actual. L’aigua dels dipòsits municipals superen la saturació dels 10 PPB, i es troben entre l’11 i el 20 de PPB.

A banda, el projecte també inclou una estació ETAP (de filtració i desinfecció) a l’entrada del dipòsit de Guils, que es considera el pulmó d’abastament de la xarxa. Aquest projecte és una primera fase de la millora integral de la xarxa d’abastament en alta. En properes anualitats es preveu anar assolint les següents fases.

Telecontrol a distància, optimització de l’aigua, estalvi en diners

Els dos aspectes restants destacats d’aquest projecte és la posada en funcionament d’un sistema de telecontrol i gestió digitalitzada dels punts sensibles importants de la xarxa, com ara les entrades i sortides de dipòsits i pous. L’objectiu és anàlisi i l’optimització del consum, així com la ràpida actuació davant d’una possible avaria o d’una fuita a la xarxa. En aquest cas, el projecte ha comptat amb la participació de l’enginyeria Transparenta, empresa especialitzada en aquest sector. L’enginyer Oriol Martí ha estat el professional que ha treballat en la proposta guilsenca.

“La idea és instal·lar nous comptadors d’aigua a les entrades i les sortides dels dipòsits i dels pous de captació, alhora que sensors de nivell en dipòsits i pous. Podrem en tot moment quantificar el volum d’aigua que entra o surt de les instal·lacions gestionades pel municipi. D’aquesta forma, també sabrem els consums i podrem intervenir amb rapidesa quan es produeixin fuites d’aigua, per exemple. A més, no sols hi haurà un sistema de televigilància a l’ajuntament, amb l’ordinador i programari corresponent que ens ajudarà en aquesta gestió, sinó que els responsables de la gestió municipal, gràcies a les aplicacions mòbils, podran estar al corrent del consum des de casa seva”, ha detallat Martí.

Tant Gurrera com Martí han destacat que aquesta és una primera etapa necessària per a la digitalització completa de la xarxa, en la que es podran implementar en el futur noves eines digitals. El projecte beneficiarà a tots els veïns i les veïnes de Guils, ja no sols pel fet que garantirà l’abastament de l’aigua, sinó que serà una forma de control en el malbaratament. “Aquesta és una intervenció necessària que molts municipis a Catalunya s’estan preocupant de fer. En aquests moments, a ningú se li escapa la situació de sequera que viu el país i calen eines que ens ajudin a l’eficiència i optimització d’aquest recurs natural. El projecte de Guils és una demostració de responsabilitat i solidaritat”, ha afirmat Martí.

Per la seva banda, l’alcalde de Guils de Cerdanya, Toni Trilles, ha volgut posar de manifest que la telegestió del sistema de la xarxa de l’aigua suposarà un estalvi econòmic pels veïns del municipi. “Gràcies a la digitalització del servei, a banda de millorar el servei i aconseguir l’optimització de l’aigua, el municipi s’estalviarà hores de treball dels membres de la brigada que ha de fer els controls de l’aigua, ja sigui del pH, del clor o la terbolesa. Hores que podran dedicar a fer altres tasques i treballs”.

Si t’ha agradat llegir GUILS DE CERDANYA PROJECTA LA MILLORA INTEGRAL DE LA SEVA XARXA D’AIGUA, també et pot interessar llegir Guils de Cerdanya encarrega l’avantprojecte dels futurs pisos de protecció de Cal Forner.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.