Pànxing Cerdanya

15, juny del 2024

Search
Close this search box.

15, juny del 2024

Notícies – Cerdanya

La Cerdanya recuperarà el tren el 25 de maig

Cerdanya
Estació de tren de La Molina

Renfe preveu restablir el servei de l’R3 entre Ripoll i Puigcerdà en una setmana. Això vol dir que la Cerdanya recuperarà el tren el 25 de maig. L’alcalde de Puigcerdà reclama la represa amb les freqüències d’abans perquè és “essencial”.

Renfe preveu que la Cerdanya recuperarà el tren el 25 de maig, si bé no ha detallat els horaris ni les freqüències. Segons el seu portaveu, Antonio Carmona, la represa és “complexa” perquè s’han de tenir factors com el personal disponible i les pernoctacions i rotacions dels maquinistes i recorda que l’estat d’alarma ha comportat restriccions en el servei ferroviari. El servei alternatiu amb autobús té una mitjana de tres viatgers per expedició i una vintena d’usuaris al dia. L’alcalde Puigcerdà, Albert Piñeira, reclama la represa amb urgència perquè és un servei “essencial”. Atribueix la baixa demanda al confinament i sobretot al fet que el trajectes és “complica molt més” per la Collada de Toses.
Un servei suspès d’acord amb la Generalitat

 

Des de Renfe també subratllen que el servei alternatiu s’ha acordat amb la Generalitat. Ha estat el Govern català qui ha posat els busos interurbans per enllaçar per carretera Ripoll i Puigcerdà des del 6 d’abril. Actualment el servei té poca demanda, amb una mitjana de tres viatgers per expedició (hi ha 3 busos des de Ripoll i 3 des de Puigcerdà al dia) i una vintena al dia.
Aquest divendres, l’alcalde de Puigcerdà ha reclamat que es reprengui el servei amb urgència perquè és “essencial” per al municipi i per al conjunt de la Cerdanya. En declaracions a l’ACN, ha lamentat que sigui una línia “molt castigada” per la falta d’inversions i els “incompliments reiterats” de Foment. Igualment ha demanat que es reprengui amb les mateixes freqüències d’abans. Segons Piñeira, si el camí és tornar poc a poc a la normalitat, és indispensable recuperar aquest servei perquè els ciutadans pugin anar a treballar i altres motius justificats de l’estat d’alarma.
Servei alternatiu amb bus

D’altra banda, s’ha referit a la baixa demanda que hi ha actualment del servei alternatiu per autobús. Per Piñeira, això es deu al confinament estricte de les últimes setmanes però també hi ha tingut molt a veure el fet que el trajecte per carretera passi per la Collada de Toses. Aquest és un fet que creu ho “complica molt més” i que ha fet que els usuaris apostin per altres alternatives. “Si volem que sigui una alternativa real i fomentar la mobilitat sostenible, cal que aquesta línia sigui competitiva, eficient, fiable per horaris i segura”, ha dit l’alcalde. També ha demanat a Foment que “compleixi amb els compromisos d’una vegada per totes”.

Puigcerdà se suma a les veus del territori que reclamen la represa amb urgència del servei. L’Ajuntament de Ribes de Freser ho va demanar fa uns dies, tot recordant que venen anys denunciant la falta d’inversió a la línia. Dimecres la plataforma ‘Perquè no ens fotin el tren’ van exigir que es reprengués aquest dilluns, sobretot en cas que el Ripollès passi al nivell 1 de desescalada mentre que Puigcerdà ja hi està des d’aquest dilluns. El Síndic de Greuges també s’ha pronunciat i recomana que es restableixi. Ha rebut una quarantena de queixes i ha iniciat una actuació d’ofici on s’analitzarà l’actuació de les administracions.

ACN Puigcerdà
Altres articles
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia La Cerdanya recuperarà el tren el 25 de maig potser també t’interessa Welcome Summer Cerdanya, una iniciativa per reactivar el turisme.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.