Pànxing Cerdanya

24, abril del 2024

Search
Close this search box.

24, abril del 2024

Notícies – Cerdanya

La desescalada divideix la Cerdanya

Cerdanya
Vehicles circulant per la carretera N-260 a Cerdanya
Pla de detall dels panells que indiquen els límits provincials de Lleida i Girona a la carretera N-260 al seu pas per Bellver de Cerdanya. Imatge del 29 d’abril de 2020 (Horitzontal).

Cerdanya tem quedar partida en dos davant d’una desescalada per províncies i reivindica la seva unitat territorial. Davant el fet que la desescalada divideix la Cerdanya en dos parts, el Consell Comarcal defensa tenir en compte les regions sanitàries.

El pla de la desescalada divideix la Cerdanya entres dos límits provincials. Per aquest motiu ha estat rebut al territori com una proposta “amb una visió centralista i centralitzadora que no obeeix ni a criteris tècnics ni epidemiològics”. Així ho ha explicat la presidenta de l’ens comarcal, Roser Bombardó. La presidenta ha alertat que el territori quedaria dividit en dos grups d’11 i 6. A la pràctica onze municipis pertanyen a la demarcació de Girona i sis més a la de Lleida. La presidenta ha demanat que la seva aplicació es faci tenint en compte les regions sanitàries, en aquest cas la de l’Alt Pirineu i Aran. O, alternativament, que els municipis puguin tenir més pes de decisió en la planificació de les mesures que poden ser pertinents “a més petita escala”.
Bombardó ha dit que si la divisió provincial ja presenta habitualment certs problemes. Per aquest motiu explica que ara implicaria “tallar molts moviments naturals de la població”. En aquest sentit, creu que s’hauria de marcar una diferència entre els entorns rurals, des d’on es parteix “d’una situació més beneficiosa”, i els de caire urbà. Finalment, ha sentenciat: “Veig molt més semblant la Cerdanya com a una, que no aquest territori Cerdanya assimilar-lo a una Lleida capital o la part de Girona a Girona capital”.
Les reaccions a Bellver de Cerdanya

Per la seva banda, l’alcalde de Bellver de Cerdanya, Francesc Xavier Porta, ha afirmat que “no s’aplica el seny i es legisla des d’un despatx que ignora absolutament la realitat”. Així, ha recordat que l’eliminació d’aquesta divisió provincial és un fet que la comarca ja venia reivindicant des de fa temps. Segons ha explicat, el criteri territorial ha de tenir en compte aspectes com ara l’afinitat, el tipus de societat, la demografia i les condicions geogràfiques.

Porta també ha explicat que un dels dos Centres d’Atenció Primària que hi ha a la comarca -a banda dels consultoris mèdics- i que depenen de Puigcerdà, està al seu municipi, que forma part de la demarcació de Lleida. Per aquest motiu, es pregunta com explicaran a la població on han d’anar a partir d’ara, ja que en aquest equipament també es passa consulta a persones residents a pobles de la Cerdanya gironina, com ara Isòvol.

ACN
La desescalada divideix la Cerdanya
Dos panells indiquen els límits provincials de Lleida i Girona a la carretera N-260 al seu pas per Bellver de Cerdanya
Si t’ha interessat aquesta notícia La desescalada divideix la Cerdanya potser també t’interessa Puigcerdà repartirà 20.000 mascaretes fins dissabte.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.