Pànxing Cerdanya

24, juliol del 2024

Search
Close this search box.

24, juliol del 2024

Notícies – Cerdanya

La ‘nova normalitat’ al Túnel del Cadí

Cerdanya
Vehicles fent cua al peatge del Túnel del Cadí
Pla general on es veuen alguns cotxes fent cua al peatge del Túnel del Cadí, a la carretera C-16, al tram que passa per la Cerdanya, en el primer dia que es recupera la mobilitat amb la Catalunya Central. Imatge del 15 de juny de 2020 (Horitzontal).

Arriba la ‘nova normalitat’ al Túnel del Cadí. Aquesta via de comunicació i la C-26 a Solsona, principals vies de comunicació entre el Pirineu i la resta de Catalunya en fase 3. El pas per l’N-230, el port de Comiols, la C-13 i C-14 restringit fins que la regió de Lleida avanci en la desescalada

El pas a la fase 3 de la desescalada de Girona i la Catalunya Central permet recuperar la mobilitat pel Túnel del Cadí des d’aquest dilluns. La C-16 passa a ser un dels eixos de comunicació preferents entre l’Alt Pirineu i Aran i aquestes dues regions sanitàries. Ara bé, també ho és amb les de Tarragona i les Terres de l’Ebre fins que la de Lleida deixi enrere la fase 2. Mentre, la C-26 entre Bassella (Alt Urgell) i Solsona pot convertir-se, a la pràctica, en la principal alternativa gratuïta per desplaçar-se. Cal tenir en compte que el pas per carreteres com l’N-230, la C-12, C-13 i C-14, que uneixen el sud i el nord del país, continua restringit a l’àrea de Ponent, així com el port de Comiols, que passa per l’extrem nord-est de la Noguera.
La circulació entre les comarques del Berguedà i la Cerdanya, unides a través del Túnel del Cadí, torna a ser possible des d’aquest dilluns. En aquestes primeres hores no s’ha detectat encara un elevat volum de trànsit. De moment. De fet, no es preveu que aquesta situació es doni fins que la regió sanitària de Barcelona  passi a la fase 3 de la desescalada.
Tornar a una ‘nova normalitat’

La presidenta del Consell Comarcal de la Cerdanya, Roser Bombardó, ha destacat que la recuperació de la mobilitat amb Girona i Catalunya Central és positiva. Remarca que ho és, sobretot, de cara als sectors econòmics de la zona que, a més, s’han preparat per dur a terme el seu servei amb “garanties”. Així, ha deixat clar que cal anar tornant a la “nova normalitat” i que un dels reptes de la comarca durant aquest estiu ha de ser el de gestionar els aparcaments i accessos als diversos espais naturals. Es preveu que en les pròximes setmanes hi pugui haver “molta afluència” de persones.

Mentre, la C-26, a la qual s’accedeix des de la C-14 al seu pas per Bassella (Alt Urgell), pot esdevenir per uns dies una altra de les opcions preferides pels conductors que volen entrar o sortir de les comarques de l’Alt Pirineu i Aran. Una tercera via de comunicació principal és l’Eix Pirinenc (N-260), que arriba a la regió sanitària des del Ripollès i a través de la Collada de Toses. Aquesta carretera és, juntament amb la C-28 que discorre pel port de la Bonaigua, pràcticament l’única que permet la mobilitat interior entre les diverses comarques pirinenques.
Esperant recuperar la circulació a tot Catalunya

El fet que la regió sanitària de Lleida continuï en la fase 2 de la desescalada restringeix part de les comunicacions per carretera de l’N-230. Aquesta és la via que va fins al pas fronterer amb França per Les (Val d’Aran). El mateix passa amb la C-13, entre la capital del Segrià i Esterri d’Àneu (Pallars Sobirà). I amb la C-12, que s’uneix a l’anterior al terme d’Àger (Noguera) -just abans de travessar la serra del Montsec i entrar al Jussà- i arriba, a l’altre extrem, fins a Amposta, a les Terres de l’Ebre.

La C-14 és un altre dels eixos que va de nord a sud del país i per on no es pot circular encara amb normalitat al passar també per les comarques de Ponent. Aquesta via de comunicació uneix Salou (Tarragonès) amb el nucli d’Adrall (Alt Urgell). La situació es repeteix al port de Comiols. Aquest port és la via d’entrada i sortida al Pallars des de Barcelona i la Catalunya Central, pel fet que una part del seu recorregut queda situat a l’extrem nord-est de la Noguera.

A l’espera que es pugui recuperar la circulació entre tot Catalunya, els desplaçaments entre el Pirineu i Tarragona requereixen haver de desviar-se obligatòriament per les comarques centrals. I cal que sigui així per tal de poder esquivar la regió sanitària de Lleida. D’aquesta manera, els conductors han d’utilitzar el Túnel del Cadí o, alternativament, passar per la C-26 entre Bassella (Alt Urgell) i Solsona. Aquestes dues rutes serveixen per arribar després a Igualada. Un cop aquí és on només poden agafar la C-37 per comunicar-se amb el Camp de Tarragona. D’aquesta manera eviten trepitjar la regió sanitària de Barcelona.

Altres articles
Si t’ha agradat llegir La ‘nova normalitat’ al Túnel del Cadí potser et pot interessar llegir La Molina inicia la temporada d’estiu.
ACN

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.