Pànxing Cerdanya

12, abril del 2024

Search
Close this search box.

12, abril del 2024

Notícies – Cerdanya

L’activitat comercial i cultural arrenca a Puigcerdà

Cerdanya
Un treballador de la Biblioteca Comtat de Cerdanya de Puigcerdà a la seva taula
Pla general de l’interior de la Biblioteca Comtat de Cerdanya de Puigcerdà on es veuen diversos usuaris amb mascareta i separats dels treballadors a punt d’endur-se nous llibres en préstec. Imatge del 12 de maig de 2020 (Horitzontal).

La Biblioteca Comtat de Cerdanya reobre per préstecs i devolucions i posant els llibres en quarantena. El comerç de la capital cerdana torna a l’activitat aprofitant la fase 1 i després del descans setmanal de dilluns. Així és com l’activitat comercial i cultural arrenca a Puigcerdà.

biblioteca-comtat-cerdanya-ACN
La Biblioteca Comtat de Cerdanya de Puigcerdà i diversos usuaris amb mascareta (Foto: ACN).

 

La Biblioteca Comtat de Cerdanya de Puigcerdà ha reobert aquest dimarts per oferir exclusivament els serveis de préstec a demanda i devolució de documents. Ho ha fet després que des d’aquest dilluns la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran sigui una de les tres de Catalunya que ha passat a la fase 1 de desescalada.
Així, s’han col·locat unes caixes on es dipositen els llibres i DVD que es retornen per sotmetre’ls a una quarantena de catorze dies abans de reintegrar-los a la col·lecció i que, per tant, es puguin tornar a cedir. Aquesta tornada a l’activitat ha coincidit amb la de l’àmbit comercial no essencial, tenint en compte que a la capital cerdana moltes botigues tanquen habitualment els dilluns per compensar la seva obertura en diumenge.
Protocols de neteja estrictes
En el primer dia de reobertura de la biblioteca han començat a a arribar els primers usuaris. En cap cas s’han generat “cues importants” segons ha explicat la directora d’aquest equipament, Maria Àngels Terrones, que ha dit que estan contents de poder-se “retrobar” amb tots ells. Així ha destacat que tot i fer-ho “de manera molt minsa, ja és un començament”. A més, ha explicat que el tancament es va produir “en sec” i que en aquests dos mesos han volgut ser presents de forma virtual. és per aquest motiu que s’han reforçat els continguts via web.

Amb caràcter previ a l’obertura de la biblioteca, s’ha netejat i desinfectat els diversos espais. També s’han instal·lat mampares protectores als mostradors i s’han redefinit els circuits que poden fer servir els usuaris. Cal tenir present que de moment no tindran accés a la sala de lectura i a la col·lecció. Mentre, a l’entrada s’han instal·lat cartells informatius i també s’han col·locat gels hidroalcohòlics i mascaretes.

Propers passos

El pròxim objectiu de l’equipament serà el de poder obrir la sala de lectura durant la fase 2 de desescalada amb un terç de l’aforament. En la segona fase l’accés a la col·lecció es farà amb la supervisió dels treballadors de la bibilioteca. Posteriorment, a la fase 3 l’aforament es podrà ampliar i, en aquest període, també es pensarà com recuperar activitats de molt petit format, com ara el club de lectura.

La Biblioteca Comtat de Cerdanya és un dels equipaments públics de Puigcerdà amb més usuaris del municipi, amb uns 4.000 al mes i uns 1.500 préstecs de documents mensuals. Per aquest motiu s’ha considerat que la seva reobertura en fase 1 era important, tenint en compte la seva funció cultural i social. En aquest sentit, Terrones ha dit que “és un espai de trobada, recolliment i estudi” i que ara suposa “un símbol d’aquest retorn a la normalitat”.

Barreja d’il·lusió i incertesa en la reobertura de comerços

D’altra banda, i després del descans setmanal de dilluns, molts petits comerços de Puigcerdà dels considerats no essencials han tornat aquest dimarts a l’activitat, adaptats a les mesures preventives i de seguretat de la fase 1 de desescalada. Així, el propietari de la botiga de regals Ginesta, Pau Jacome, ha dit que estan “molt il·lusionats” tot i ser conscient que “la gent té una mica de por”. Considera que, “amb seny”, s’ha d’anar tornant a la normalitat.

Mentre, la propietària de la botiga de moda Boton, Teresa Soler, diu que la situació genera “molta incertesa”. Hi afegeix que també “hi ha una mica de por” entre la població. En el seu cas, explica que preveu que el gènere de primavera que és de màniga llarga pràcticament no tingui sortida. La conseqüència és clara: es trobaran que, al mes de juny o juliol, els començaran a arribar les comandes de la pròxima temporada . “No haurem venut res de primavera-estiu i ja tindrem l’hivern aquí”, assegura.

Soler també destaca que en aquests dos mesos de tancament no han tingut cap ingrés. Això els ha obligat a fer front a gairebé les mateixes despeses. Per aquest motiu, veu que tot allò que no ha pogut vendre en aquest període els generarà una pèrdua de “molts diners”. Afegeix que, a més, s’ha de tenir en compte que en dos mesos arribaran les rebaixes. De moment ha decidit reobrir amb el mínim personal. Els treballadors continuaran amb un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO).

ACN Puigcerdà
Altres articles
Si t’ha agradat llegir aquesta notícia L’activitat comercial i cultural arrenca a Puigcerdà potser també t’interessa La Cerdanya entra dilluns a la fase 1 de desconfinament

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.