Pànxing Cerdanya

14, juny del 2024

Search
Close this search box.

14, juny del 2024

Notícies – Cerdanya

L’Arxiu Comarcal de Cerdanya restaura el llibre de comptes de la construcció del Pont de Sant Martí

Cerdanya
llibre-int-st-martí

Font: Arxiu Comarcal de la Cerdanya


La restauració ha servit, entre altres finalitats, per aturar la deterioració del manuscrit i poder manipular-lo amb seguretat

L’Arxiu Comarcal de Cerdanya restaura el llibre de comptes de la construcció del Pont de Sant Martí, en el marc del programa de restauració de patrimoni documental que porta a terme anualment l’Arxiu.

Aquest document es tracta d’un llibre de comptabilitat on es detallen les despeses i els ingressos destinats a construir el pont sobre el riu Querol. En les anotacions fetes al manuscrit d’origen medieval hi podem descobrir amb certesa històrica com es finançava la construcció d’una obra de magnituds considerables. També ens ajuda a saber com es finançava l’actuació, quins eren els sous dels treballadors i com es pagaven els proveïdors.

 

Dors del llibre on es veu l’abans i el després de la restauració que ara ens permet manipular el document amb seguretat – Arxiu Comarcal de la Cerdanya

 

El llibre en qüestió estava molt deteriorat a causa, sobretot, de l’acció dels fongs. En el procés de restauració, que s’ha portat a terme en un taller especialitzat a Moià, s’han netejat les cobertes, s’han netejat i consolidat les pàgines que estaven enganxades entre elles i s’han reintegrat les parts perdudes. Més enllà de conèixer detalls importants sobre l’organització d’una obra a l’època, la intervenció ha permès aturar la degradació. D’aquesta manera, ara es pot manipular el document amb seguretat.

A més a més de la importància del contingut del text, el llibre està decorat amb dos dibuixos. Es troben a la primera i darrera pàgina, representant el pont i un personatge al seu damunt. Cada detall d’aquests dibuixos també ens aporta una informació gràfica impagable sobre el segle XIV.

El cost de la restauració ha anat a càrrec de l’Ajuntament de Puigcerdà i la Diputació de Girona.

Si t’ha agradat llegir la notícia L’Arxiu Comarcal de Cerdanya restaura el llibre de comptes de la construcció del Pont de Sant Martí, també et pot interessar llegir Finalitza la campanya d’excavacions al fòrum de Llívia.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.