Pànxing Cerdanya

28, maig del 2024

Search
Close this search box.

28, maig del 2024

Notícies – Cerdanya

Recuperant la memòria de la dona del món rural

Cerdanya
Urgell-Ramos-2

El projecte vol recuperar les històries de les dones dels diferents municipis de la comarca per no oblidar com hem arribat a ser el que som.

El passat 15 d’octubre, dia Internacional de la Dona Rural, el Consell Comarcal de la Cerdanya va presentar un projecte transversal que busca homenatjar les dones de la comarca i recordar el paper importantíssim que han jugat, juguen i jugaran al món rural.

La iniciativa es basarà en un seguit de disset entrevistes, una per a cada municipi de la comarca. En l’entrevista coneixerem a una dona d’un municipi concret, emmarcada en uns racons i uns llocs que ens guiaran per la seva història vital. Aquests documents vitals d’imatge i so seran editats, transcrits i catalogats. Un cop el material audiovisual estigui llest, es crearà un codi QR específic per a cada entrevista i un suport per a cada municipi. Aquest suport serà una silueta de cada dona i destinada als seus respectius pobles. Així doncs, s’anirà teixint una ruta de testimonis que ens explicaran la història de la Cerdanya.

El projecte Banc de Memòria vol ser la recuperació de la vida viscuda per les dones de la comarca. Tanmateix, es tracta d’un patrimoni immaterial que a poc a poc es va diluint en el temps i que cal preservar i recordar. Al mateix temps, vol ser un punt de trobada i descoberta intergeneracional. Així doncs, és una oportunitat perquè les més joves coneguin la vida d’abans, al mateix temps que es donen a conèixer les dones joves i emprenedores de la Cerdanya.

Un projecte de cooperació institucional

Per tirar endavant aquest projecte compten amb el suport de l’Arxiu Històric Comarcal, organisme que conservarà les entrevistes. El Consell Comarcal demana la complicitat dels diferents ajuntaments de la comarca, ja que són millors coneixedors de quina dona els pot representar. Inicialment, el pressupost del projecte que assumeix el Consell permet entrevistar disset dones, una de cada municipi. L’objectiu és donar veu a les dones en una ruta de la memòria.

El projecte compta amb el suport econòmic de l’Institut Català de les Dones, de l’Àrea d’Igualtat de la Diputació de Lleida, de la Fundació Pública Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i de la Diputació de Girona.

Si t’ha agradat llegir la notícia Recuperant la memòria de la dona del món rural, també et pot interessar llegir la nostra revista Pànxing Tot Cerdanya del mes d’octubre.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.