Pànxing Cerdanya

29, febrer del 2024

Search
Close this search box.

29, febrer del 2024

Notícies – Cerdanya

Rehabilitació del Monestir de Sant Llorenç de Morunys

Cerdanya
Comença la tercera fase de rehabilitació del Monestir de Sant Llorenç de Morunys que durarà sis mesos (Foto: ACN).
Pla general de l’exterior del Monestir de Sant Llorenç de Morunys (Solsonès) en una imatge publicada el 9 de juny del 2020. (horitzontal)

Comença la tercera fase de rehabilitació del Monestir de Sant Llorenç de Morunys que durarà sis mesos. Es restaurarà i adaptarà l’espai per a museu i arxiu dels edificis de la Casa Prioral, Cal Morrut i capelles.

Aquest dimarts ha començat la rehabilitació del Monestir de Sant Llorenç de Morunys amb els treballs de la tercera fase de restauració. L’actuació està promoguda pels Departaments de Cultura i Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, l’Ajuntament de Sant Llorenç de Morunys i el Bisbat de Solsona. Tindrà un cost de 112.800 euros. Els treballs consistiran en consolidar les parts deteriorades i aturar el procés de degradació general de l’edifici.
Les obres se centraran en la restauració i adaptació per a museu i arxiu dels edificis de la Casa Prioral, Cal Morrut, que sumen 1.042 m2. També a les capelles que donen al claustre.
Els treballs es finançaran amb l’1% cultural de la Generalitat (en un 50%) i de l’Ajuntament de Sant Llorenç de Morunys (en l’altre 50%). Tota la gestió anirà a càrrec de l’Institut Català del Sòl (INCASÒL).
Nova distribució i instal·lacions noves

Serà executada per l’empresa Constructora Auxiliar d’Obra Pública. S.L. (CAOPSA) amb un termini de sis mesos de durada. El que es farà serà restaurar els paraments verticals i horitzontals originals, millorant les seves condicions d’aïllament. Es preveu fer noves divisions de distribució i instal·lacions a la planta segona de la Casa Prioral.

Pel que fa a la rehabilitació i nova distribució, la zona noble que correspon a la planta baixa i primera de la Casa Prioral i les capelles del claustre es destinaran a museu de la Vall de Lord. En l’annex de Cal Morrut s’ubicarà l’arxiu històric, les dependències de direcció i estudi del museu, així com el nucli de comunicacions verticals.

La planta segona de la Casa Prioral es destinarà a dependències parroquials. El claustre “actuarà com un element vertebrador del conjunt del Monestir. Donarà accés al museu, arxiu i unint les diverses dependències de la parròquia”, segons es detalla en un comunicat.

Des del segle X

L’antic Monestir de Sant Llorenç de Morunys dona origen a la vila del mateix nom, situada al peu de la serra del Port del Compte. Va ser fundat per una petita comunitat de monjos, de la qual ja hi ha documents a principis del segle X. L’església va ser aixecada a la primera meitat del segle XI.

És de planta basilical, de tres naus separades per pilars cruciformes i cobertes amb voltes de canó sobre arcs faixons la central, i amb volta d’aresta les laterals, més baixes. El conjunt de l’església i la casa prioral de l’antic monestir són un bé cultural d’interès nacional BCIN.

Les anteriors fases han permès la restauració del claustre i la consolidació de l’estructura, cobertes i façanes del conjunt del monestir, així com l’adequació d’un primer espai com a Museu i Centre d’Interpretació Turística de la Vall de Lord.

ACN Sant Llorenç de Morunys
Altres articles
Si t’ha agradat llegir Rehabilitació del Monestir de Sant Llorenç de Morunys també et pot interessar llegir Restaurat el retaule major del Santuari del Miracle de Riner.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.