Pànxing Cerdanya

25, juny del 2024

Search
Close this search box.

25, juny del 2024

Notícies – Cerdanya

S’inicia la vuitena excavació del fòrum de Llívia

Cerdanya
S’inicia la vuitena excavació del fòrum de Llívia
DCIM100MEDIADJI_0133.JPG

El jaciment del fòrum de Iulia Líbica és únic al Pirineu

El passat 17 d’agost va iniciar-se la vuitena campanya d’excavació del fòrum de Iulia Líbica, a Llívia. La campanya s’ha iniciat amb tres mesos de retard a conseqüència de la pandèmia de coronavirus.  D’aquesta manera, és el primer any que s’excava el mes d’agost.

Aquesta campanya consistirà a excavar la zona del mur oriental del temple, una zona d’especial interès d’aquest jaciment. L’any 2019, va haver-se d’excavar la necròpolis medieval del segle XI, al redós de l’absis de l’església. Aquesta actuació va permetre construir l’actual vial, que substitueix el que passava pel mig del fòrum. L’antic se situava just al damunt del temple i partia el jaciment pel mig. Aquesta actuació permetrà iniciar l’excavació en l’extensió de tot el jaciment, i poder-lo veure per primer cop en conjunt. També es projecta millorar l’entorn del fòrum amb el sanejament de l’espai d’herba, runa, i la inclusió de grava de colors, per diferenciar els diferents espais.

Aquesta campanya compta amb el suport científic de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), i el suport tècnic de l’empresa Arqueòlegs.cat. També hi col·laboren els estudiants del grau d’arqueologia de la UAB així com el Museu Municipal de Llívia. La campanya també compta amb el finançament de la Diputació de Girona, l’Ajuntament de Llívia i la Generalitat de Catalunya, dins del projecte Quadriennal Iulia Líbica: el fòrum i el territori de la ciutat (2018 – 2021). Les excavacions arqueològiques al jaciment van començar l’any 2013. Des de llavors, es poden anar seguint totes les intervencions a través d’un blog que descriu les actuacions i contextualitza l’entorn. Recordem que el Fòrum romà de Llívia és únic al Pirineu, ja que els altres quatre que hi ha a Catalunya són a la costa.

Si t’ha agradat llegir l’article S’inicia la vuitena excavació del fòrum de Llívia, també et pot interessar llegir Coneix les esglésies de la Cerdanya.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.