Pànxing Cerdanya

19, maig del 2024

Search
Close this search box.

19, maig del 2024

Notícies – Cerdanya

Els sondejos a l’entorn del castell de Llívia treuen a la llum restes d’una ocupació d’aquest turó a l’època visigòtica

Cerdanya
sondejos
Diversos historiadors han apuntat a la possibilitat que hi hagués un poblat, tenint en compte que les comunicacions de l'època passaven per Cerdanya.

Els sondejos duts a terme durant aquest mes de juliol per un equip d’arqueòlegs a l’entorn del castell de Llívia han servit per treure a la llum diverses restes que constaten que aquesta zona va estar ocupada durant l’època visigòtica, entre els segles V i VII. Han aparegut, algunes poques restes de ceràmica d’aquesta època en superfície en punts pròxims a les muralles. Tot aquest material s’estudiarà per decidir si s’hi continuen fent sondejos en pròximes campanyes amb la idea de poder conèixer més a fons quins van ser els primers pobladors d’aquest entorn.

El professor d’arqueologia clàssica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i director de les excavacions de ‘Iulia Libica’, Cèsar Carreras, fa una bona valoració de la primera campanya duta a terme per cinc arqueòlegs a la part alta del Puig del Castell de Llívia. Així, explica que s’ha pogut excavar fins a trobar la roca i que s’han trobat diversos horitzons cronològics d’època moderna i de l’edat mitjana. D’aquesta darrera etapa, a més, hi ha “bones estructures” d’un poblat o gairebé una ciutat, amb la qual cosa, si s’explorés com a jaciment medieval, es trobarien restes d’entre els segles IV i XV.

Pla general del director de les excavacions de ‘Iulia Libica’, Cèsar Carreras, explicant la tasca duta a terme a l’entorn del castell de Llívia, on es veuen els sondejos i Llívia i el paisatge de la Cerdanya al fons.

Tot i que els sondejos duts a terme fins al moment descarten que hi hagi cap estructura o horitzó cronològic d’època romana republicana o iberoceretana, Carreras creu que els elements de ceràmica d’aquest període que s’han localitzat al turó fan pensar que era un lloc al qual s’hi anava de temporal. Així, una de les seves possibles funcions seria la de punt de vigia en èpoques de guerra i una altra hipòtesi passa perquè l’ocupessin durant els mesos d’estiu.

Font: ACN

Si t’ha agradat llegir la notícia Els sondejos a l’entorn del castell de Llívia treuen a la llum restes d’una ocupació d’aquest turó a l’època visigòtica, també et pot interessar llegir Llívia recupera els noms antics de les cases del seu nucli urbà.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.