Pànxing Cerdanya

20, abril del 2024

Search
Close this search box.

20, abril del 2024

Notícies – Cerdanya

Tens un hort i vols participar en la recuperació de varietats agrícoles tradicionals del nord del Cadí-Moixeró?Et necessitem! Ens ajudes?

Cerdanya
L’Associació Llavors del Cadí es dedica a multiplicar i preservar varietats locals, i busquen nous horts col•laboradors i voluntaris per ajudar a recuperar les varietats locals de la zona nord del Parc Natural del Cadí-Moixeró ( la Cerdanya, el Baridà i l’Alt Urgell ).

En el marc del projecte de recuperació i divulgació de varietats agrícoles tradicionals de la Cerdanya i el nord del PN del Cadí-Moixeró, l’any 2022 es va crear l’Associació Llavors del Cadí; l’associació de varietats locals de la Cerdanya i el Baridà. Aquesta associació agrupa persones del territori amb voluntat de participar de les tasques de conservació i difusió de les varietats tradicionals recuperades i de tot el coneixement associat.

Al llarg del 2021 i 2022, des del Col·lectiu Eixarcolant i amb el suport del PN Cadí-Moixeró i el Consell Comarcal de la Cerdanya, es van dur a terme prospeccions etnobotàniques per recuperar llavors de varietats agrícoles i ornamentals tradicionals de la zona. Gràcies a conversar amb la gent gran dels diversos pobles i municipis del Baridà i la plana cerdana, es van aconseguir recopilar llavors de gairebé 250 varietats tradicionals. Parlem de varietats com el nap de Talltendre, la col d’hivern, la carbassa del rabequet, l’escarola cabell d’àngel, la malva marinera, la violera groga o diverses varietats de mongeta, com l’afartapobres, la rènega, la perona o la de bastó.

L’any 2022 i 2023, moltes d’aquestes varietats es van distribuir entre uns 25 horts col·laboradors repartits arreu de la Cerdanya i el Baridà, que donen suport al projecte i que són claus per a la multiplicació de material vegetatiu i l’obtenció de llavor renovada. Aquestes varietats recuperades es conserven en un banc de llavors ubicat al territori, i que amb assessorament tècnic, gestiona la pròpia associació.

L’objectiu consisteix no només en preservar el patrimoni cultural i gastronòmic, sinó també que aquestes varietats tornin a ser cultivades i utilitzades per la població local. Ampliant la biodiversitat cultivada de la comarca, fent cultius més resilients i adaptats a les condicions ambientals de la zona.

Enguany és necessari continuar amb la tasca de multiplicació daquestes varietats. Per això, des de l’Associació Llavors del Cadí, fan una crida a totes aquelles persones de la zona de la Cerdanya, el Baridà o lAlt Urgell que tinguin un hort i que vulguin participar.

D’altra banda, durant l’any els podeu trobar a fires com la Fira de productors d’Urús o la Diada Arç entre altres, fent activitats relacionades, per grans i petits, i també organitzen tallers arreu de la Cerdanya on podreu aprendre sobre llavors, varietats locals i gestió de l’hort.

Si hi esteu interessats, només cal que escriviu un correu a llavorsdelcadi@gmail.com o enviar un DM al seu instagram @llavors_del_cadi. Ben aviat es posaran en contacte amb vosaltres per tal que pugueu formar part de l’Associació i ajudar a cultivar aquestes varietats tradicionals, per evitar que es perdin i així poder retornar-les al conjunt de la població.

Però a més a més, si resulta que no tens hort però ganes de cultivar o no tens el temps per cultivar també pots ajudar fent-te  soci i participant en altres activitats. Tota la informació i formularis al seu instagram @llavors_del_cadi o a llavorsdelcadi@gmail.com.

Hort col·laborador al poble de Montellà, que cultiva una varietat de blat de moro.

Calendari pròximes activitats:

  • 14 d’abril – “Taller d’extracció i preservació de llavors”.(Cap de setmana)
  • 15 d’abril – “Taller d’extracció i preservació de llavors”. (Entre setmana)
  • 5 de maig – “Extracció de llavors de carbassa de Cabell d’àngel i aprofitament de la polpa. Confitura i altres”.

Si t’agradat llegir; Tens un hort i vols participar en la recuperació de varietats agrícoles tradicionals del nord del Cadí-Moixeró? Et necessitem! Ens ajudes? també et pot interessar; https://www.panxing.net/noticies/llivia-presenta-nova-proposta-turisme-cultural-i-familiar-joc-digital-escape-the-town/

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.