Pànxing Berguedà

28, març del 2024

Search
Close this search box.

28, març del 2024

Notícies – Berguedà

Visites a la Torre de l’Amo de Viladomiu Nou

Berguedà
Visites a la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou

La Torre de l’Amo és un edifici protegit com a bé cultural d’interès local, construït com a residència dels propietaris de la colònia tèxtil Viladomiu Nou.

La Torre de l’Amo de Viladomiu Nou obrirà les portes cada cap de setmana fins el 13 de setembre a les 16.30h i s’oferiran dues visites guiades cada dia, a les 17.00h i a les 18.00h. Les entrades per les Visites a la Torre de l’Amo de Viladomiu Nou es poden adquirir a través de l’APP de Gironella i a l’enllaç entradium.com. El preu és de 6€ les generals i 4€ les reduïdes.

Què és?

La Torre de l’Amo de Viladomiu Nou és un edifici protegit com a bé cultural d’interès local. Va ser construït com a residència dels propietaris de la colònia tèxtil Viladomiu Nou.

Tenia la funció d’habitatge, construït al bell mig de la colònia. S’estructura en planta baixa i pis, de planta rectangular, precedit per un petit jardí. La façana principal està orientada a ponent i la coberta és a quatre aigües amb teula àrab amb un cos sobresortint de perfil poligonal amb barana balustrada de pedra que coincideix amb l’escala senyorial. El parament és de pedra, unit amb morter i maó a les cantonades. Les obertures són allindades, amb algunes motllures i a la part superior del primer pis, una sanefa de motius circulars. A llevant trobem una galeria porxada que domina la vista del riu i de la fàbrica. Els elements decoratius, molt simples, són fruit d’un eclecticisme no gaire rigorós.

Per la seva estructura, la Torre de Viladomiu Nou és semblant a una gran masia amb galeries. Consta de tres cossos, el central és més ample que els laterals, i una sala central al pis. Igual com la fàbrica i l’església de la colònia, l’edifici de la torre també és fet amb pedra calcària, que obtenien de les pedreres obertes a tocar del Llobregat.

Usos actuals

La Torre ofereix tres espais que es poden visitar els dissabtes i diumenges al matí, o entre setmana en visites concertades per a grups. Les exposicions mostren els diferents espais i mobiliari de la Torre de l’Amo i una exposició permanent sobre el món de les colònies i el seu patrimoni monumental.A la planta soterrani, on hi havia l’antiga carbonera de la torre, s’hi ha instal·lat una exposició permanent del món de les colònies que ens permet conèixer què era una colònia tèxtil, quins espais en formaven part i quin model de vida s’hi desenvolupà.

La planta baixa de la torre acull el centre de gestió del Parc Fluvial del Llobregat. També acull el Centre d’Interpretació de les Colònies del Llobregat, que compta amb un telecentre, sala d’audiovisuals, zona d’exposició permanentment, espai de rebuda i serveis. Aquest espai fa també la funció d’oficina de turisme. La planta pis i la planta golfes allotgen la recreació de l’antiga casa de l’amo amb les seves peces i espais més emblemàtics. La visita ens permet imaginar-nos com vivien els amos de les colònies quan els sorolls dels telers eren, per a ells, soroll de diners.

La restauració de l’edifici va ser finançada pel programa FEDER de la Unió Europea. També gràcies a la XBMQ de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya a través del programa PLADETUR.

Una mica d’història

S’ha pogut documentar que el 1899, tres anys després que Viladomiu Nou esdevingués una colònia independitzada de Viladomiu Vell, s’estava treballant en les obres de construcció d’aquesta torre. Tanmateix, no fou fins a l’estiu de 1902 que la família Viladomiu féu estada, per primera vegada, a la torre. A partir d’aquell moment, es convertí en l’espai que els Viladomiu utilitzaven en les seves estades a la colònia i també, com la resta de cases senyorials de les colònies de l’alt Llobregat, en un emblema de la colònia i en el símbol del poder econòmic i social dels amos.

La torre tenia una doble funció: casa d’estiueig per a la família i espai on dormir quan pujaven a la fàbrica per controlar que funcionés correctament. Per tant, els amos de Viladomiu, i de la gran majoria de colònies, no hi vivien. Els que sí que ho feien, eren els directors de la fàbrica, els homes de confiança de l’amo.

A mesura que va anar avançant el segle XX, els amos de Viladomiu Nou tendiren a utilitzar-la menys, però es va mantenir sempre neta, ben equipada i a punt per a rebre els amos. Malauradament, amb la crisi i tancament de la fàbrica, durant els anys vuitanta, la torre patí un procés d’abandonament. Aquesta situació que s’agreujà quan va caldre vendre els mobles, els testimonis muts d’una llarga història.

Si t’ha agradat llegir l’article Visites a la Torre de l’Amo de Viladomiu Nou, també et pot interessar La Pobla de Lillet busca el tresor de Gaudí.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.